Vučković uručena Zlatna plaketa na međunarodnom naučnom skupu

post-img Foto: Vrhovni sud
24kroz7 13.05.2024. 12:50

Vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore dr Vesna Vučković, učestvovala je na dvanaestom Međunarodnom naučnom skupu “Nasilje – pojavni oblici i mogući načini prevencije”, koji je održan u Brčkom, Brčko Distrikt, 10. maja 2024. godine, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

U saopštenju dodaju da je na Naučnom skupu, u plenarnom zasijedanju, predstavljen koautorski rad prof. dr Vesne Vučković i prof. dr Branka Vučkovića, “Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, krivično pravni okvir”.

Foto: Vrhovni sud
Foto: Vrhovni sud

U radu je ukazano na probleme nasilja u porodici kao pojavi koja je prisutna od zajedničkog života ljudi u svim društveno ekonomskim sistemima i koje je veoma teško iskorijeniti. 

Zlatna plaketa za doprinos razvoju krivičnog prava uručena je koautorima rada dr Vesni Vučković i akademiku dr Branku Vučkoviću, prof. emeritusu.

– Niko ne zaslužuje da trpi nasilje, a njegove posljedice su dugoročno negativne ne samo po žrtvu nasilja, već za porodicu i društvo. Nasilje podrazumijeva kršenje osnovnog ljudskog prava i kao takvo predstavlja odgovornost i društva i države. Iako su nasilna ponašanja deifnisana većim brojem zakona i međunarodnih konvencija, ono što zabrinjava jeste da broj izvršenih krivičnih djela ne opada. Zbog toga, ono treba da je pod stalnom “prismotrom” i pred ovom pojavom ne smijemo zatvarati oči. Efikasna zaštita od nasilja je kompleksan i dugoročan zadatak i za to treba angažovati sve segmente društva uključujući brojne nevladine organizacije i uspostaviti koordinaciju i saradnju sa zdravstvenim ustanovama i centrima, policijom i pravosudnim organima u cilju rješavanja ovog negativnog društvenog problema – zaključuje se u radu. 

Međunarodni skup okupio je 200 učesnika iz 20 zemalja svijeta.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku