Vujačić: Donosimo strategiju razvoja sporta u Podgorici

post-img Igor Vujačić – Foto: Glavni grad
Izvor: Dan 17.06.2024. 10:39

Sekretar sekretarijatu za sport Igor Vujačić je izjavio za “Dan” da je ove godine planirano donošenje strategije razvoja sporta u Glavnom gradu za period od 2024. do 2028. godine, odmah nakon usvajanja strategije razvoja sporta na nivou Crne Gore.

– Strategija će obuhvatiti dugoročne potrebe stanovništva u oblasti sporta, razvojne prioritete, obaveze i zadatke organa i organizacija koje učestvuju u realizaciji sportskih ciljeva, dinamiku sprovođenja strategije, plan izgradnje i rekonstrukcije sportskih objekata, kao i organizacione i administrativne mjere za realizaciju strategije na lokalnom nivou – rekao je Vujačić.

Vujačić je dodao da već skoro dvije decenije organizuje Ligu osnovnih i srednjih škola u gotovo svim sportovima, te da preduzimaju sve kako bi takmičenja bila na visokom nivou. Posebnu pažnju posvećuju zdravlju učesnika, pa sva djeca moraju proći ljekarski pregled.

– U narednom periodu želimo animirati vrtiće i obnoviti staru saradnju u korist djece. Aktivnosti će uključivati animiranje djece da se bave sportom, promovišu zdrave stilove života, i učestvuju u radionicama o ishrani, a planiramo uključiti i roditelje – izjavio je Vujačić.

Sredinom aprila, Skupština Glavnog grada donijela je odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad Plivačkim vaterpolo klubom “Budućnost”. Vujačić je rekao da je u toku procedura prenosa prava svojine na Glavni grad, nakon čega će gradonačelnica Olivera Injac zaključiti ugovor sa PVK “Budućnost”.

– U organizaciji i radu angažovani su afirmisani sportisti, kao i mladi talenti koji stiču neophodno iskustvo za velika takmičenja. U PVK “Budućnost” sportske aktivnosti se realizuju kroz muške i ženske, juniorske i kadetske selekcije. Najmlađe selekcije rade u okviru škole plivanja i vaterpola, koja okuplja preko 100 polaznika. Uskoro će biti formirana seniorska ekipa u vaterpolu, te očekujemo visoke plasmane u Prvenstvu Crne Gore, KUP-u Crne Gore i na međunarodnim takmičenjima – dodao je Vujačić. Nije precizirao da li Glavni grad planira preuzimanje još nekog kluba, naglašavajući da je to kompleksan proces.

Iz budžeta Grada za ovu godinu sufinansiraće se programi 114 sportskih organizacija u iznosu od 2.550.000 eura sa kojima su potpisani ugovori.

– Ugovorima su definisana međusobna prava i obaveze, dinamika realizacije programa, korišćenje i pravdanje sredstava, kao i obaveza dostavljanja detaljnih narativnih i finansijskih izvještaja o realizaciji programa do 31. decembra 2024. godine – ističe Vujačić.

Skupština Grada donijela je novu Odluku o finansiranju sporta koja je stupila na snagu 5. aprila.

– Prvi put su precizno utvrđeni uslovi, postupak i kriterijumi za raspodjelu sredstava klubovima čiji je osnivač Glavni grad, kako bi se sredstva budžeta raspodijelila transparentno. Definisani su procenat sredstava za sufinansiranje programa rada organizacija, razvoj i unapređenje sporta, te nagrade za postignute rezultate. Novina je kontrola nadzornog organa i formiranje komisije za kontrolu namjenskog korišćenja sredstava i termina – rekao je Vujačić.

– Sportske organizacije koje su dobile sredstva dužne su dostaviti Sekretarijatu za sport detaljan narativni i finansijski izvještaj do 31. decembra 2024. godine, kao i kvartalne izvještaje sa pratećom dokumentacijom na kraju svakog kvartala. Izvještaji će biti javno objavljeni na sajtu Glavnog grada – zaključio je Vujačić.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku