CZIP: Pelikani na Malom Moračniku postavili 71 gnijezdo

post-img Foto: Marija Šoškić Popović CZIP
R.B. 07.03.2024. 10:36

Nakon što su napustili rezervat „Pančeva oka“ koji su pelikani godinama koristili za giježđenje i na kom se nalaze splavovi za tu namjenu, ove godine ostrvo Mali Moračnik vrvi od roditelja i mladunaca. Kako je saopšteno iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica, pelikani su postavili 71 gnijezdo na kamenitom ostrvu. Rezultat prošlonedeljnog brojanja je 201 odrasla jedinka i 40 ptića, a pretpostavlja se da je ovaj broj i veći.

Kako su saopštili iz CZIP-a, već treću godinu za redom su splavovi u rezervatu „Pančeva oka“ pusti i ostaju bez gnijezda, kao posljedica uznemiravanja koje je vrhunac doživjelo prije dvije godine kada su pelikani imali dva neuspješna pokušaja gniježđenja.

Danas, dvije godine kasnije na ostrvu Mali Moračnik sve vrvi od života.

„Iako je tek mart mjesec, već sada sa sigurnošću možemo da potvrdimo da imamo veći broj mladih u odnosu na prethodnu godinu“, azali su iz CZIP-a.

Kako objašnjavaju, pelikani sa gniježđem najčešće počinju krajem januara ili početkom februara, ali to što se na koloniji mogu vidjeti ptići različitih veličina, ili uzrasta, ukazuje na to da su neki parovi sa gniježđenjem započeli još u decembru.

„ Neobična prirodna kolonija na kamenu, kakvu u prethodnim godinama nismo mogli ni da zamislimo za sada broji 71 gnijezdo. Rezultat prošlonedeljnog brojanja je 201 odrasla jedinka i 40 ptića, a pretpostavlja se da je ovaj broj i veći, s obzirom na to da se monitoring vrši sa veće udaljenosti kako bi se osigurao mir na koloniji i što manje uznemiravanja“, navodi se u saopštenju.

Pelikani obično gnijezde na plutajućim tresetnim ostrvima, ali zbog naglih promjena u nivou vodostaja na Skadarskom jezeru njihova gnijezda često budu ugrožena, pa im je u prošlosti bila potrebna ljudska pomoć.

„Iz tog razloga u rezervatu „Pančeva oka“ postavljani su splavovi za gniježđenje, koje su pelikani godinama unazad koristili. Prečesto nedozvoljeno kretanje u blizini rezervata i uznemiravanje ove osjetljive vrste najvjerovatnije je razlog napuštanja kolonije i izostanka gniježđenja na ovoj lokaciji. Kako to obično biva, priroda nađe način, pa su tako pelikani, kako bi obezbijedili gniježđenje, pronašli novo utočište na kamenitom ostrvu Mali Moračnik. Ova promjena je u stručnim krugovima dočekana kao pravo iznenađenje, obzirom na to da takav teren nije njihovo tipično gnijezdilište“, objašnjavaju ornitolozi.

Nova gnijezda mogu se pojavljivati sve do jula, a da li ove godine možemo očekivati novi rekord mladih ostaje da vidimo na narednom cenzusu pelikana koji nas očekuje krajem maja.

Izvor: CZIP

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku