I Hrvati se pridružili apelu za jačanje “Evropskog zelenog plana”

post-img Foto: Elektrana Kosore jug- HEP
Izvor: Bloomberg Adria 12.06.2024. 11:19

Energetski sektor, predstavljen kroz Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), pridružio se frontu kolega iz preduzeća, udruženja i nevladinih organizacija u Europskoj uniji (EU) kako bi istakli važnost Evropskog zelenog plana u novom sazivu Evropskog parlamenta. U zajedničkoj izjavi upućenoj čelnicima država EU-a, naglašeno je da je zelena tranzicija ključna za energetsku tranziciju i konkurentnost Evrope.

Tokom posljednjih mjeseci, Evropski zeleni plan bio je pod pritiskom te je skliznuo na dno evropskih prioriteta. Nacrt zaključaka Evropskog vijeća, koji je donesen u aprilu, samo jednom spominje Evropski zeleni plan. Zato je ova zajednička izjava namijenjena političkim vođama kako bi im pokazala široku podršku društvenih aktera za zeleni plan koji postavlja EU na putu održivog rasta.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), ubrzanje razvoja obnovljivih izvora energije i elektrifikacije dalo je kao rezultat uštedu od 100 milijardi eura za potrošače električne energije u EU-u u razdoblju od 2021. do 2023. godine. Svjetski lanci čiste tehnologije procjenjuju se na preko 600 milijardi eura do 2030. godine, pri čemu Evropski zeleni plan predstavlja ključnu strategiju za prosperitet i konkurentnost Evrope.

U izjavi se ističe potreba usklađivanja svih financijskih instrumenata EU-a s ciljevima Zelenog plana do 2030. godine te imenovanje izvršnog potpredsjednika za Zeleni plan i njegovu industrijsku komponentu radi ostvarenja ciljeva konkurentnosti i dekarbonizacije na najučinkovitiji način.

Uprkos gubitku 19 zastupničkih mjesta, Zeleni su i dalje predani svojoj misiji te će sada imati 52 zastupnika u novom sazivu Evropskog parlamenta. Iako su promjene fokusa evropskih birača uzrokovane ratom u Ukrajini, energetskom krizom i inflacijom, zeleni plan ostaje ključno pitanje za budućnost Evrope i zaštite okoline.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku