Jedna od najrjeđih mačaka na svijetu više nije ugrožena

post-img foto: World Wide Fund for Nature
autor-img 24KROZ7 20.06.2024. 20:45

Jedna od najrjeđih mačaka na svijetu, iberijski ris, više nije klasifikovana kao ugrožena, piše u izvještaju Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

Prije nekoliko dana, IUCN, koji kategoriše vrste prema nivou rizika sa kojima se suočavaju na “crvenoj listi“, promijenio je status iberijskog risa sa “ugroženog“ na “ranjiv“ nakon značajnog porasta broja jedinki.

Naime, populacija ove vrste je porasla sa 62 odrasle jedinke, koliko ih je bilo 2001, na 648 u 2022. godini.

Kao što joj i samo ime govori, ova divlja vrsta mačaka naziva iberijski region – Španiju i Portugal – domom. Nekada je bila uobičajena pojava na cijelom Iberijskom poluostrvu, ali od 1960-ih njen broj je opao. Razlozi su gubitak staništa, krivolov i saobraćajne nesreće…

Do povećanja je došlo uglavnom zahvaljujući naporima za očuvanje koji su se fokusirali na povećanje obilja glavnog izvora hrane iberijskog risa – inače takođe ugroženog divljeg zeca, poznatog kao evropski zec.

Programi za oslobađanje stotina zatočenih risova i obnavljanje šikara i šuma takođe su odigrali važnu ulogu u osiguravanju da risovi više nijesu ugroženi.

Osnovana 1964. godine, IUCN-ova crvena lista ugroženih vrsta je možda i najsveobuhvatniji svjetski izvor informacija o globalnom statusu očuvanja životinjskih, gljivičnih i biljnih vrsta.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku