Direktor Zelenila Petar Krivokapić za 24kroz7: Novim parkovskim površinama za zeleniju Podgoricu

post-img Foto: Petar Krivokapić ; “Zelenilo“ d.o.o. Podgorica
24kroz7 19.04.2024. 07:43

U intervjuu za 24kroz7 izvršni direktor “Zelenilo“ d.o.o. Podgorica, Petar Krivokapić, govorio je o projektima koje ovo gradsko preduzeće sprovodi u cilju ozelenjavanja Podgorice. Osvrnuo se i na saradnju sa biznis zajednicom, a sve u cilju da Podgorica zadrži visoko mjesto na listi najzelenijih glavnih gradova.

– Kako se trenutno pozicionira Podgorica na mapi zelenih gradova Evrope? Svjedoci smo nezadovoljstva građana koji očekuju da bude još više zelenih površina.

Podgorica kao glavni grad države je u prethodne dvije decenije doživio ekspanziju, sa čime je uporedo došlo i do često nekontrolisanog građevinskog buma. Pravilno planiranje prostora i adekvatnih zelenih površina koje bi pratile gradnju često je izostajalo. Na taj način Podgorica je sve više akumulirala beton, dok se na širenju zelenih površina, a održavanju i proširenju već postojećih, malo radilo. Međutim, u prethodnim godinama taj trend se promijenio tako da danas imamo sve više zelenih površina širom grada.

Gotovo da nema dijela grada koji nije dobio neku uređenu zelenu površinu, a ideje za naredni period, takođe, teku u pravcu širenja i stvaranja novih. Sve to nije prošlo nezapaženo, pa je Evropska agencija za zaštitu životne sredine po posljednjem zvaničnom izvještaju Podgoricu svrstala kao peti najzeleniji grad Evrope u kategoriji ukupne zelene infrastrukture.

Podatak za ponos je i da Podgorica danas ima 30 parkovskih površina. To su podaci koji daju podstrek da u narednom periodu još agilnije radimo na kultivisanju postojećih i novih zelenih površina uz podršku Glavnog grada, a vjerujemo i da će nezadovoljstva građana po pitanju brojnosti zelenih površina u gradu biti sve manja.

– Koje su to aktivnosti koje vaše preduzeće planira da preduzme u narednom periodu u procesu ozelenjavanja Podgorice? Šta građani mogu da očekuju?

Zelenilo zajedno sa novom gradskom upravom za ovu godinu ima ambiciozni plan o formiranju pet novih parkovskih površina i rekonstrukciji dvije. Očekujemo da ćemo novi park na uglu ulica Kralja Nikole i Radosava Burića predati građanima na upotrebu već krajem mjeseca ili početkom maja, isto tako intezivirani su radovi na izgradnji novog parka u Bloku 6 na uglu Bulevara Mihaila Lalića i Ulice Meše Selimovića. Uporedo sa ovim radovima više gradskih preduzeća, kroz projekat „Mikro 020“, radi na formiranju nove parkovske površine na Bulevaru Stanka Radonjića uz pružni pojas.

Do kraja godine očekujemo i rekonstrukcije Karađorđevog parka kod spomenika Josipu Brozu Titu, dok će građani Konika, Zagoriča, dijela grada preko Morače i dijela grada kod Delte dobiti nove parkovske površine.

Važno je napomenuti i da smo u prethodnom periodu intezivno radili na pošumljavanju goleti širom grada i stvaranju tzv. zelenog prstena oko Podgorice. Tako smo u više navrata imali akcije pošumljavanja Dajbabske gore, Male Gorice, Vranića, Doljana… Taj proces ćemo i u budućnosti nastaviti, a veliku zahvalnost dugujemo i društveno odgovornim kompanijama Mondelez i Nelt grupi koji su Glavnom gradu donirali 35 hiljada sadnica crnog bora, a na državnom nivou čak 100 hiljada sadnica.

– Koji su to pozitivni primjeri ekološki održivih gradova u regionu i šire, a na koje bi Podgorica mogla da se ugleda?

Podgorica je relativno mali grad u poređenju sa ostalim glavnim gradovima regiona, ali i šire, što joj daje veliku prednost da može lako da implementira održiva ekološka rješenja i bude svijetli primjer zelenog grada, ne samo u regionu već i šire. U tom nastojanju primjeri ostalih zelenih gradova mogu itekako poslužiti i biti dobar orijentir, ali specifičnosti našeg grada, ljudi i običaja znamo najbolje mi koji ovdje živimo, tako da cjelovita rješenja moraju doći od nas.

Dobar primjer zelenog grada jeste glavni grad Slovenije Ljubljana, na koju se možemo svakako ugledati. Malo više senzibilnosti i humanog pristupa tamo gdje se donose odluke, ali i kod samih građana Podgorice, moglo bi napraviti gotovo idealnim mjestom za život po svim parametrima, pa i u pogledu zelenih politika.

– Šta Vi prepoznajete kao glavne probleme Podgorice u domenu Vašeg djelovanja i kako bi se oni mogli riješiti?

Izazovi postoje na svakom koraku, ali oni predstavljaju motiv da se prevaziđu i da se sistem unaprjeđuje na održivim osnovama, a ne obećanjima. Rješavanje problema dosta zavisi od objektivnih faktora, ali zelena politika je suštinski javni interes i rješenje je da se što više građana uključuje u procese kreiranja ambienta za ugodniji i zdraviji život svih nas, kazao je Krivokapić.

Rasprava (3)
I
Ivan
19.04.2024.
Odlicno, samo tako nastavite!
Odgovori
M
Milutin
19.04.2024.
Zelenila svaka čast, ovi ostali onako.
Odgovori
S
Sanda M.
19.04.2024.
bravo, odlican momak
Odgovori

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku