Na međunarodni poziv za zakup Željezare jedan ponuda

post-img Željezara Nikšić
D.V. 15.04.2024. 19:35

Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.

To je zvanično rečeno “Vijestima” iz Elektroprivrede (EPCG).

EPCG je drugi javni poziv za koji su ponude mogle da se dostavljaju danas do deset sati raspisao 28. marta.

“Do 10 sati stigla je jedna ponuda. Otvaranje će biti u srijedu kako bi se vidjelo da li će možda pristići poštom još neka ponuda”, kazali su danas iz državne energetske kompanije.

Na prvi poziv za zakup željezarinih poziva stigle su tri prijave – švajcarske kompanije 8B Capital S.A, konzorcijuma koji čini nikšićka firma Neksan Miodraga Dake Davidovića, kineska Universal Energy i češka Energy & Industrial Management Advisory Services i švedskog konzorcijuma Kvalitets Bygg – Uber Nordic. Dva konzorcijuma su potom isključena iz nadmetanja za Željezaru jer su ovi potencijalni investitori tražili određene uslove koji nije moguće ispuniti, pa je u igri ostala samo švajcarska kompanija sa kojom su nastavljeni razgovori, ali i ta ponuda nije prihvaćena zbog tehničkih nedostataka.

U drugom javnom pozivu je navedeno da će Komisija EPCG podnosiocima prispjelih ponuda uputiti poziv za pregovaranje.

“Prednost prilikom odabira poslovnog partnera imaće kompanije koje svoju proizvodnu agendu temelje na proizvodnji tzv. “zelenog čelika” i koje dostave plan razvoja proizvodnih pogona Čeličana i Kovačnica za narednih pet godina godina, s akcentom na planirane investicije (unapređenje postojeće proizvodnje sa tehničko-tehnološkog aspekta i eventualna ulaganja u nova proizvodna postrojenja). Minimalni rok za pokretanje proizvodnje koji ponuđač može ponuditi je šest mjeseci, dok je maksimalni rok za pokretanje proizvodnje koji ponuđač može ponuditi 12 mjeseci. Ako ponuđač ponudi rok za pokretanje proizvodnje koji je duži od 12 mjeseci, taj ponuđač neće biti razmatran”, definisano je u pozivu.

Minimalni period zakupa koji ponuđač može ponuditi je pet godina. Precizirano je da će maksimalni broj bodova će dobiti ponuđač koji ponudi zakup na 10 godina i duži (period zakupa ne može biti kraći od pet godina), a ako ponuđač ponudi zakup koji je kraći od pet godina, neće dobiti bodove u ovoj kategoriji.

Mjesečna zakupnina je minimalni 30.000 eura, a maksimalno može biti 150.000 eura.

“Ponuđač koji ponudi najveći iznos mjesečne zakupnine, koji je veći od 30.000 eura mjesečno će dobiti maksimalni broj bodova u ovoj kategoriji. Ako ponuđač ponudi iznos mjesečnog zakupa koji je manji od 30.000 eura, taj ponuđač neće biti razmatran. Minimalni iznos investicija koji ponuđač može ponuditi za prvih pet godina je 25 miliona eura. Minimalni broj zaposlenih koje će ponuđač preuzeti u prvih 12 mjeseci ne može biti manji od 100, dok je maksimalni broj zaposlenih koje će ponuđač preuzeti u prvih 12 mjeseci 150. Ako neki od ponuđača ponudi preuzimanje 150 zaposlenih u prvih 12 mjeseci, dobiće maksimalan broj bodova u ovoj kategoriji. Ako neki od ponuđača ponudi preuzimanje manje od 100 zaposlenih za prvih 12 mjeseci, taj ponuđač dalje neće biti razmatran”, piše u javnom pozivu.

Izvor: Vijesti

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku