NPCG: Kvadovi, kros motori i dronovi ne mogu u nacionalne parkove

post-img Foto: Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore
24kroz7 07.05.2024. 11:05

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore ističe važnost poštovanja unutrašnjih pravila u zaštićenim područjima, s posebnim naglaskom na zabranu korišćenja kvadova, kros motora i dronova unutar granica parkova. Ove mjere imaju za cilj očuvanje prirodnih vrijednosti, biodiverziteta i sprečavanje uznemiravanja životinja, navodi se u saopštenju NPCG.

Tokom 2023. godine primijećene su aktivnosti organizovanja posjeta nacionalnim parkovima uz upotrebu ATV vozila (kvadova) koje su organizovale turističke agencije. Ove aktivnosti, obavljane van kategorisanih puteva, narušavaju biodiverzitet i pejzažne karakteristike prostora parkova, s posebnim naglaskom na korišćenje kvadova u prvoj zoni nacionalnih parkova gdje su propisane stroge restriktivne mjere zaštite.

Javno preduzeće naglašava da se aktivnosti organizovanja vožnji van puteva koji su u opštoj upotrebi mogu vršiti isključivo uz dozvolu Agencije za zaštitu životne sredine. Zakonom su definisane novčane kazne za organizacije koje krše ova pravila, koje sežu od 2.000 do 40.000 eura.

Takođe, primećeno je sve češće korišćenje bespilotnih letjelica – dronova unutar parkova. Ovakvo korišćenje stvara uznemiravanje životinjskog svijeta i remeti mir turistima, kršeći zakone o zaštiti prirode i nacionalnim parkovima. Snimanje dronovima je moguće uz prethodno pribavljenu dozvolu Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Agencije za zaštitu životne sredine, te uz odobrenje Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

U cilju suzbijanja nezakonitih radnji, Javno preduzeće će sarađivati sa nadležnim državnim organima i provoditi kontrole. Apeluje se na sve turističke agencije, korisnike prostora parkova, medije i ljubitelje prirode da poštuju pravila i doprinesu očuvanju nacionalnih parkova Crne Gore.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku