Nvo Ozon: Visoke koncentracije aerozagađenja prijete zdravlju Nikšićana

post-img Ekološki Pokret Ozon
autor-img 24kroz7 20.06.2024. 13:56

Iz Ekološkog pokret “Ozon” upozoravaju stanovnike Nikšića na zabrinjavajuće visoke nivoe aerozagađenja koji su zabilježeni u prvom dijelu dana u tom gradu.

U jutarnjim satima, koncentracije PM10 čestica su dostigle visoke indekse (između 90 i 180 µg/m3), a najalarmantnija očitavanja su zabilježena između 10 i 11 sati sa vrijednostima preko 180 µg/m3 sa mjerne stanice koja je nadležna Agenciji za zaštitu životne sredine, locirane u blizini Gimnazije “Stojan Cerović”, navodi se u saopštnju iz Ozona.

Nvo OZON
Foto: Nvo OZON

S obzirom na ovu situaciju, građanima se preporučuje da izbjegavaju duži boravak na otvorenom prostoru, posebno obavljanje fizički zahtjevnih aktivnosti koje uključuju brzo ili duboko disanje, poput trčanja ili intenzivnog vježbanja. Takve aktivnosti mogu povećati unos štetnih čestica u organizam, što može negativno uticati na zdravlje.

Ekološki pokret “Ozon” nastavit će pažljivo pratiti situaciju vezanu za aerozagađenje u Nikšiću i redovno informirati javnost o novim razvojima. Nadamo se podršci medija u širenju svijesti o važnosti očuvanja kvaliteta zraka i zdravlja građana, te pozivamo sve da se pridržavaju preporuka zaštite zdravlja dok se kvalitet zraka ne poboljša, zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku