Planeta se pregrijava, najtopliji mart u istoriji

post-img Foto: Cristina Quicler/Afp
R.B. 09.04.2024. 19:41

Niz obaranja toplotnih rekorda u vazduhu i okeanu se nastavlja, zbog čega su klimatski naučnici sve glasniji u apelima da se što prije smanje emisije gasova staklene bašte.

Prošli mjesec bio je najtopliji mart u istoriji i tako postao deseti rekordni mjesec zaredom, saopštili su naučnici klimatske službe EU Kopernikus.

Globalna temperatura vazduha bila je 0,73°C iznad prosJeka u odnosu na bilo koji mart u periodu od 1991. do 2020, podaci su klimatske službe EU, kao i 0,10°C iznad prethodnog maksimuma postavljenog u martu 2016.

Mart je deseti uzastopni mJesec u kojem su temperature bile više nego ikada zabilježene u to doba godine, nakon što je februar takođe oborio stari rekord za desetinku stepena.

-Mart 2024. nastavlja niz obaranja klimatskih rekorda i kada je u pitanju temperatura vazduha i kada je u pitanju temperatura površine okeana-, rekla je dr Samanta Berdžes, zamjenica direktora Kopernikus klimatske službe (CZS).

-Globalna prosječna temperatura je najviša zabilježena u poslednjih 12 mjeseci sa 1,58°C iznad predindustrijskog nivoa. Zaustavljanje daljeg zagrijevanja zahijteva brzo smanjenje emisije gasova staklene bašte-, rekla je ona.

Temprature vazduha iznad mora takođe su ostale na neobično visokom nivou prošlog mjeseca, uprkos slabljenju El Ninja u istočnom ekvatorijalnom Tihom okeanu.

Kao što je direktor CZS-a Karlo Buontempo rekao u ranijoj izjavi za Euronews, fenomen El Ninjo koji je počeo u junu ne objašnjava u potpunosti neoubičajeno visoke temperature u poslednjih 10 mjeseci.

-Dok El Ninjo sabira i oduzima, u zavisnosti od faze u kojoj se nalazimo – od globalne srednje temperature, ima nešto što stalno raste. To su gasovi staklene bašte-, rekao je on.

Prosječna globalna temperatura površine mora iznosila je 21,07°C u martu, što je najviša zabilježena mjesečna vrijednost. Ovo očitavanje za okeane, koje isključuje polarne krajeve Zemlje, neznatno je iznad 21,06°C zabilježenih za februar.

Rekordi se testiraju i u ledenim polarnim okeanima. “Obim” antarktičkog morskog leda – definisanog kao ukupna površina okeana koja sadrži morski led u koncentracijama iznad 15 odsto, bio je 20 procenata ispod prosjeka u martu.

Kada je Evropa u pitanju, prošli mjesec je bio drugi najtopliji mart u istoriji, odnosno samo za neznatnih 0,02°C hladniji od marta 2014.

Prosječna temperatura na kontinentu bila je 2,12°C iznad prosjeka za mart u periodu od 1991. do 2020, sa najvećim zamahom naviše u centralnim i istočnim regionima.

Što se tiče padavina, bilo je vlažnije od prosjeka u većini zapadne Evrope, pošto su oluje donijele obilne padavine nad južnom Francuskom i Pirinejskim poluostrvom. Skandinavski regioni su takođe bili vlažniji od prosjeka.

Dok je ostatak Evrope bio uglavnom suvlji od prosjeka sa posebno oskudnim padavinama u severozapadnoj Norveškoj.

CZS koristi milijarde načina mjerenja – sa satelita, brodova, aviona i meteoroloških stanica širom svijeta, kako bi informisao svoje kompijuterski generisane analize i nalaze, koje se objavljuju u ime Evropske komisije.

Kopernikus je ranije izvijestio da je u januaru 2024. globalno zagrijevanje premašilo 1,5°C tokom cele godine, po prvi put u istoriji.

Dvanaestomjesečni prosek koji je dostigao 1,5°C u januaru 2024. sada iznosi 1,58°C u poslednjih 12 mjeseci, u poređenju sa predinsutrijskim prosjekom iz perioda od 1850. do 1900.

Izvor: Euronews

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku