Retrospektivna izložba „Pejzažna arhitektura/javni prostori“ 19. aprila u Kotoru

post-img Pejzažna arhitektura javni prostori
D.V. 11.04.2024. 20:20

„Pejzažna arhitektura/javni prostori“ naziv je retrospektive izložbi međunarodnog Salona pejzažne arhitekture iz Srbije, koja će biti otvorena u Kotoru, 19. aprila u Kreativnom habu, saopšteno je iz Opštine Kotor.

Organizatori izložbe su Sekretarijat za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora Opštine Kotor i Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije, gdje je na inicijativu Opštine Kotor izložba upotpunjena održavanjem stručnog skupa.

Uz izložbu, koja obuhvata izabrane radove prošlogodišnjeg i pobjedničke radove prethodnih Salona, održaće se stručni skup regionalnih eksperata iz arhitekture i pejzažne arhitekture.

Salon pejzažne arhitekture postoji u Srbiji od 2005. godine kao bijenalna međunarodna izložba radova iz oblasti pejzažne arhitekture. Do 2023. organizovano je deset izložbi sa pratećim događajima u Beogradu, te nekoliko retrospektivnih izložbi u drugim gradovima. U okviru Salona izlažu se planovi, realizovani i nerealizovani projekti, publikacije, studije, studentski i multimedijalni radovi, za koje međunarodni žiri dodjeljuje Grand Prix, kao i priznanja najboljim radovima u svakoj kategoriji.

Na izložbi u Kotoru biće prikazana planerska i dizajnerska rješenja uređivanja različitih prostora, u kojima se nude planovi rješavanja problema zaštite prirode i kulturnog nasljeđa, uređivanja kulturnih i turističkih područja, razvoja zelene infrastrukture, obnove zapuštenih prostora te oblikovna rješenja parkova, rekreativnih i uličnih prostora, trgova, zelenih krovova, kao i umjetničkih intervencija na otvorenom.

Učešće na skupu uzeće Jelena Jovanović, Željka Ćurović, Boban Tošić, Uroš Brzaković, Aleksandra Vukićević, Milica Nikolić, Veljko Radulović, Srđan Tadić, Sonja Radović-Jelovac i Nađa Goranović, dok će moderator biti Jelena Franović, sekretarka Sekretarijata za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora.

Prigodno otvaranje izložbe biće 19. aprila u 10 sati, a zainteresovana javnost radove može pogledati narednih sedam dana, navode u saopštenju Opštine Kotor.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku