Škola u prirodi “Dune Guard” – Očuvanje i zaštita pješčanih dina na Velikoj plaži u Ulcinju

1/17
2/17
3/17
4/17
5/17
6/17
7/17
8/17
9/17
10/17
11/17
12/17
13/17
14/17
15/17
16/17
17/17
24kroz7 13.05.2024. 13:24

U petak, 10. maja 2024. održan je prvi dio radionice posvećene važnosti pješčanih dina Velike plaže Ulcinj, predstavljajući ključan korak u borbi za očuvanje jednog od najdragocjenijih prirodnih resursa crnogorskog primorja, saopštili su na svojoj Fejsbuk stranici iz ekološkog Udruženja Martin Šnajder-Jakobi MSJA.

Zajedno sa biologom dr Bogićem Gligorovićem i gimnazijalcima JUSMŠ “Bratstvo-jedinstvo” iz Ulcinja obišli smo teren koji obuhvata oko 11 kilometara  i proučavali bogato područje pješčanih dina i biodiverzitet zaleđa Velike plaže. Poseban fokus bio je na flori, pružajući gimnazijalcima prvi susret sa raznolikošću ovog ekosistema, kažu  dalje iz udruženja.

Uz upoznavanje sa prirodnim bogatstvom, učesnici su takođe bili upoznati sa antropogenim prijetnjama i pritiscima koji utiču na ovo ključno biodiverzitetsko područje od globalnog značaja.

Nastavak radionice planiran je za buduće aktivnosti koje uključuju mapiranje ugroženih dina, uklanjanje invazivnih vrsta biljaka te predlaganje smjernica i ideja za očuvanje ovog područja. Obzirom na sve veći značaj očuvanja biodiverziteta u kontekstu klimatskih promjena, ova inicijativa postaje sve važnija.

Misija udruženja Dr Martin Schneider-Jacoby ima za cilj podizanje svijesti o očuvanju i zaštiti ulcinjske Solane kao ključnog dijela biodiverziteta u Crnoj Gori i šire. Pored toga, cilj je da se podstakne zajednica da preduzme neophodne korake za postizanje formalne zaštite ulcinjske Solane kao parka prirode i močvarnog područja od međunarodnog značaja (Ramsarsko područje).

Na kraju, iz Udruženja se zahvaljuje svim učesnicima na aktivnom učešću i interesovanju te poziva sve zainteresovane da se pridruže budućim aktivnostima. U međuvremenu, kako kažu, uživajte u fotografijama koje su zabilježile prve korake u istraživanju ovog izuzetno vrijednog prirodnog staništa.

 

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku