Stvaraju se uslovi za gradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško

post-img Nuklearna elektrana Krško
D.V. 06.04.2024. 17:48

Rezolucijom o mirnodopskoj upotrebi nuklearne energije, koju je slovenačka Vlada prošle sedmice poslala u slovenački parlament (Državni zbor) na razmatranje, Slovenija će podržati dalji razvoj na području nuklearne energije i izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane u Krškom (NEK2).

Ali ne bezuslovno. U rezoluciji se navodi da “s ciljem defosilizacije i stabilnog snabdijevanja električnom energijom s niskim udjelom ugljenika, elektroenergetski sistem treba unaprijediti proširenjem nuklearnog programa uz realizaciju projekta NEK2 i uvođenjem obnovljivih izvora, ukoliko se dokaže da je ekonomski svrsishodan, tehnički izvodljiv i koristan za situaciju u okruženju”. U drugom dijelu dokumenta takođe se pominje odredba nezavisne i civilne kontrole institucija.

Pod istim uslovima rezolucija podržava i širenje korišćenja nuklearne energije izgradnjom malih modularnih reaktora.

Šta rezolucija kaže o Nuklearnoj elektrani Krško?
Projekt NEK2 u rezoluciji se pominje pet puta. Između ostalog, u dokumentu se navodi smjernica da “ekonomika projekta NEK2 treba dugoročno zadovoljiti kriterijume pristupačnosti i cjenovne konkurentnosti električne energije za domaće kupce”.

Forbes Slovenija već je pisao da čelni čovjek državne kompanije ELES Aleksander Mervar kao glavni rizik projekta NEK2 vidi cijenu investicije i iz toga proizašao trošak električne energije. Tvrdnje da će struja iz NEK2 biti jeftina Mervar uvijek smatra lažnim.

Rezolucija takođe navodi da nuklearne novogradnje “treba locirati na transparentan i pravovremen način odabirom energetskih lokacija koje će biti ekološki i društveno prihvatljive uz odgovarajuću sveobuhvatnu procjenu uticaja na životnu sredinu”. Institucije bi ih trebale tretirati prioritetno prilikom postavljanja u prostor.

Osnova za referendum
Rezolucija će, ako je zastupnici podrže, biti iosnov za pitanje na savjetodavnom referendumu koji slijedi na jesen.

Prema najnovijem predlogu, referendumsko pitanje trebalo bi da glasi: “Podržavate li realizaciju projekta NEK2, koji će, zajedno s drugim niskougljeničnim izvorima, obezbijediti stabilno snabdijevanje električnom energijom, kako je to predviđeno Rezolucijom o dugoročnoj mirnodopskoj upotrebi nuklearne energije u Sloveniji?”

Izvor: Forbs magazin

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku