URA Tivat: Kompostiranje i malčiranje, rješenje za zeleni Tivat

1/4
2/4
3/4
4/4
autor-img 24kroz7 06.07.2024. 11:13

Tivatska URA apeluje na značaj pravilnog upravljanja organskim otpadom i predlaže rješenje za odlaganje grana u Velikom gradskom parku. Ispravno upravljanje ovim materijalom ne samo da bi unaprijedilo estetski izgled parka, već bi smanjilo rizik od povreda, posebno kod djece, navode u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici.

Organski otpad može biti veoma koristan – od njega se može napraviti funkcionalan kompost ili koristiti kao materijal za malčiranje tla. Malčiranje, naročito sjeckanim granama ili pokošenom travom, doprinosi poboljšanju kvaliteta zemljišta, kao i krajnjem očuvanju vlage.

Želimo da pružimo konstruktivan predlog u vezi sa odlaganjem grana koje trenutno stoje u našem Velikom gradskom parku.

Ispravno upravljanje ovim materijalom ne samo da bi unaprijedilo estetski izgled Velikog gradskog parka, već bi značajno smanjilo rizik od povreda, posebno kod djece koja prolaze i svakodnevno se igraju na ovim površinama.

Trenutno stanje gdje se ostavljene i polomljene grane nalaze na zemlji već duže vrijeme, može predstavljati ozbiljan problem svima. Sa novim organskim otpadom, odnosno granama koje se samo nagomilavaju, postavlja se pitanje kada će ovaj problem biti riješen, budući da prvi dio grana nije uklonjen, već stoji netaknut naočigled svih – više od šest mjeseci.

Apelujemo na nadležne institucije da preduzmu neophodne korake kako bi se ovaj problem što prije riješio, na dobrobit svih nas i očuvanje naše životne sredine, zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku