Abazović: Država je od trajekta za godinu dana prihodovala preko 8 miliona eura

post-img Foto: Vlada CG
24kroz7 04.05.2024. 10:49

Bivši predsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA (GP URA) Dritan Abazović oglasio se na svom Fejsbuk profilu povodom prve godine od preuzimanja trajektne linije Kamenari – Lepetane, te kazao da je to bio jedan od najboljih poslovnih poduhvata države.

– Poštovani građani Crne Gore, sjutra (5. maja) se navršava tačno godinu dana od kada je država počela naplaćivati usluge trajektne linije Kamenari – Lepetane. Za taj period prihodovano je preko 8 miliona eura, tačnije 8.183.724 eura, zaključno sa 1. majem 2024. godine. Ukoliko oduzmemo fiksne troškove koji na mjesečnom nivou iznose oko 150.000 eura i naravno amortizaciju, čisti profit države odnosno JP Morsko dobro koji upravlja linijom, veći je od 4.000.000 eura u prvoj godini poslovanja. To je nevjerovatnih 20 puta više nego što je država dobijala kada je linijom upravljala privatna kompanija bliska bivšem režimu (plaćali oko 200.000 eura godišnje koncesije) – napisao je Abazović.

Abazović je istakao da je država za godinu zaradila više nego za prethodnih 20 godina.

– Zamislite sada situaciju da je država kojim slučajem prethodne dvije decenije upravljala linijom, kolika bi zarada bila i šta bi sve moglo da se izgradi za taj novac. Posebno želim istaći da država Crna Gora u ovom trenutaku posjeduje osam svojih brodova, a da prije preuzimanja linije nije imala niti jedan brod u svom vlasništvu. Za očekivati je da ova godina bude još uspješnija u poslovnom smislu, jer pojedini troškovi koji su se javili usljed preuzimanja linije više neće postojat – istakao je Abazović.

On se osvrnuo na svu propagandu koja je pratila odluku o preuzimanju trajktne linije te istakao da je to bio jedan od najboljih poslovnih poduhvata države

– Nakon velike propagande i galame, sa kojima smo se od samog starta suočili, ostaće zapisano da je ovo bio jedan od najboljih poslovnih poduhvata države, sa najbržim trendom povraćaja investicije. To je i najbolji odgovor na svaku tešku riječ koja je upućena 43. Vladi ili meni lično, jer je sada je svakome jasno zašto su se pojedinci i određene grupe grčevito borili da do ovoga ne dođe i da trajekt suprotno zakonu ostane u rukama privatnika – kazao je Abazović.
Na kraju Abazović se zahvalio svima koji su dali doprinos u preuzimanju trajektne linije Kamenari – Lepetane.
– Imam obavezu da se zahvalim doskorašnjem predsjedniku borda direktora JP Morsko dobro Blažu Rađenoviću, od koga je i krenula cijela ideja, direktoru Mladenu Mikelju i svim zaposlenima u toj ustanovi, kao i ministarki Ani Novaković-Đurović i svim ostalim ministrima iz 43. Vlade Crne Gore na efikasnim odlukama koje su služile isključivo zaštiti nacionalnih interesa i punjenju državne kase. Posebnu zahvalnost dugujemo kompaniji “YU-BRIV” koja je nesebično i bez ikakve nadoknade ustupila svoj trajekt “Vasilije” na korišćenje svim građanima i tako spriječila obustavu saobraćaja uslijed neodgovornosti dotadašnjeg prevoznika – napisao je Abazović.
– Ruka pravde ne staje, a rezultati sami govore svakog dana u svakom segmentu. Tu smo da se takmičimo u dobru – zaključio je Abazović.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku