Abazovićeva Vlada obezbijedila 18 miliona za nauku i inovacija: Novac obezbijeđen iz programa ekonomskog državljastva

post-img 43. Vlada – Foto: Rade Koprivica (arhiva)
autor-img 24KROZ7 17.09.2024. 12:52

U izvještaju o radu Fonda za inovacije Crne Gore i Finansijskom izvještaju za 2023. godinu, objavljeno je da je za dvije godine od uvođenja ekonomskog državljanstva na poseban račun Fonda uplaćeno 18 miliona eura. Ova sredstva su namijenjena razvoju inovacionog ekosistema u zemlji.

Prema izvještaju, donacije iz programa ulaganja od posebnog značaja za privredu čine ključni izvor finansiranja inovacija u Crnoj Gori. Izmjenom Odluke o ekonomskom državljanstvu 30. decembra 2021. godine, svaki aplikant je bio obavezan da uplati 100.000 eura na escrow račun, namijenjen razvoju inovacija. Sredstva se na žiro-račun Fonda prenose tek nakon odobrenja državljanstva aplikantu.

Fond, kako se navodi, ne može samostalno odlučivati o korišćenju sredstava, već mora predložiti Vladi najbolji način usmjeravanja ovih sredstava. Zaključno sa 31.12.2023. godine, na žiro-računu Fonda kod Hipotekarne banke, deponovano je ukupno 18.400.000 eura. Fond ističe da je to značajan izvor finansiranja inovacija i nauke u budućnosti.

U 2023. godini, Fond je finansirao 68 projekata u iznosu od oko dva miliona eura. Kroz Programsku liniju podrške ranoj fazi startapova, podržano je 14 projekata sa 463.420 eura. Programska linija za provjeru koncepta finansirala je sedam projekata sa 236.010 eura. Program za jačanje inovativnosti MMSP-a dobio je 986.488 eura za osam projekata, dok je program Vaučeri za patentnu zaštitu obuhvatio 14 prijava sa 33.272 eura.

Komisija je u okviru Programske linije za podsticanje inovacione kulture pozitivno ocijenila devet projekata sa ukupno 50.000 eura, dok je za edukativne programe u oblastima pametne specijalizacije izdvojeno 84.100 eura za 10 projekata.

Tokom 2023. godine, otvoren je i Javni poziv za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji. Ovaj program predstavlja saradnju tri ministarstva: Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva energetike i rudarstva, uz implementaciju od strane Fonda. Za pilot fazu ovog Programa obezbijeđeno je milion eura iz sredstava Ministarstva ekonomskog razvoja.

Fond za inovacije nastavlja da igra ključnu ulogu u razvoju inovacionog ekosistema u Crnoj Gori, pružajući značajnu podršku inovatorima i preduzetnicima.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku