Bloomberg: Spajić lično investirao u Do Kvonovu kompaniju

post-img foto: Spajić i Do Kvon
Izvor: Bloomberg 24.06.2024. 10:04

Crnogorski premijer Milojko Spajić lično je investirao u Do Kvonovu Terraform Labs Pte kripto kompaniju, godinama prije nego što je propala, pokazuju podnesci američkog suda, piše poznati američki medij Bloomberg.

Ovo otkriće postavlja pitanja zašto je osnivač kompanije Do Kvon izabrao tu balkansku zemlju kada je pokušao da pobjegne od krivičnog gonjenja. On je uhapšen u Crnoj Gori u martu 2023. dok je putovao sa lažnim pasošem i suočavao se sa zahtjevima SAD-a i Južne Koreje za ekstradiciju.

Spajić je ranije rekao da je ulaganje izvršila singapurska kompanija Das Capital SG, u kojoj je on bio partner. Vlasništvo je u nekom trenutku naraslo na skoro 90 miliona dolara, prema nezavisnom crnogorskom listu Vijesti, koji je prvi objavio tu vijest. Na mejlove i telefonske pozive Spajićevom kabinetu u Podgorici u srijedu i četvrtak nijesu odgovarali. Spajić je takođe odbio da komentariše navode Vijesti.

Sve se ovo dešava u zemlji članici NATO-a i zemlji kandidatu za Evropsku uniju (EU), gdje premijer Spajić od oktobra prošle godine vodi krhku vladajuću koaliciju. Opozicija je već tražila Spajićevu ostavku.

Premijerova investicija prije nego što je preuzeo dužnost detaljno je opisana u tužbi koju je protiv Teraform Labsa i Do Kvona pokrenula američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC). U pismu koje je podnio računovođa SEC-a, analizirajući ugovore o kripto imovini Terraforma, Spajić je identifikovan kao investitor u aprilu 2018.

Kvon se sada suočava sa krivičnim gonjenjem povezanim sa kolapsom TerraUSD od 40 milijardi dolara 2022. Bankrotirana kripto kompanija i Kvon lično su proglašeni odgovornim za prevaru nakon građanskog suđenja u Njujorku u aprilu. Terraform je pristao da plati 4,5 milijardi dolara za rješavanje slučaja sa SEC-om. Spajićeva stranica na LinkedIn-u, na kojoj se navodi kao Milojko Miki Spajić, pokazuje da je radio u Singapuru između 2014. i 2020. godine kao kreditni analitičar i investitor. On se vratio u Crnu Goru krajem 2020. godine da bi bio ministar finansija u vladi koja je pala u februaru 2022. Kvon je već odslužio lokalnu kaznu i od marta se nalazi u skloništu za strance bez dokumenata. Crnogorski ministar pravde Andrej Milović favorizovao je slanje 32-godišnjaka u SAD, dok sudovi podržavaju njegovu želju da bude izručen svojoj matičnoj zemlji Južnoj Koreji. Nakon više presuda, Kvonova sudbina je sada ponovo u rukama Višeg suda.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku