CEDIS u 2022. godini donirao skoro 20 hiljada eura za obnove manastira i crkvi, Mitropoliji pomogao čak i u izgradnji hrama u Argentini

post-img Foto: CEDIS
autor-img 24kroz7 29.07.2024. 13:48

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) samo u 2022. godini potrošio je skoro 20 hiljada eura za obnove manastira i crkvi po Crnoj Gori.

To se vidi iz odluka o donacijama koje je to državno preduzeće potpisalo tokom 2022. godine, a u koje je portal 24kroz7 imao uvid.

Tako je te godine CEDIS u obnovi pomogao manastiru Svetog proroka Ilije na Volujici u iznosu od hiljadu eura, manastiru Duljevo u iznosu od 4 990 eura, kao i manastiru Ćelija Piperska u iznosu od 2 500 eura.

Pomoć su još dobili i hram dinastije Petrović-Njegoš u iznosu od dvije hiljade eura, Vasova crkva na Nožici – 700 eura, Arhijerejski protoprezviterijat hercegnovski za sanaciju i adaptiranje prostorija u Parohijskom domu na Toploj – hiljadu eura, manastir Duga za pomoć u opremanju novog konaka – 1 500 eura, kao i Mitropolija crnogorsko-primorska – četiri hiljade eura za podršku u izgradnji hrama Svete Trojice u Rezistensiji – Argentini, u okviru Eparhije buenosajerske i južno-centralnoameričke. Donaciju je dobila i crkva Svetog Nikole u selu Seoštica u iznosu od hiljadu eura. Ukupno je u ove svrhe utrošeno 18 690 eura.

Nedavno je, usljed ispada na mreži CEDIS-a došlo do nestanka napona u na teritoriji cijele Crne Gore, kao i u državama u regionu. Umjesto da se još aktivnije radi na poboljšanju mreže, jer je već godinama poznato da povećan broj korisnika elektroenergetskog sistema, veliki broj nelegalnih objekata za koje mreža nije projektovana, kao i manjak inženjerskog i monterskog kadra u kombinaciji sa visokim temperaturama dovode sistem do opterećenja, iz ovog državnog preduzeća novac kroz donacije ulažu u vjerske organizacije.

Danas je, inače, trebalo da se održi kontrolno saslušanje ministra energetike Saše Mujovića, kao i predsjednika Odbora direktora i izvršnog direktora CEDIS-a Vladimira Čađenovića i Vladimira Ivanovića povodom negativnih nalaza Državne revizorske institucije (DRI) povodom izvještaja o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja CEDIS-a baš za 2022. godinu. Novi termin biće utvrđen naknadno.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku