Crna Gora nastavlja potragu za naftom i gasom: Uskoro novi tender

post-img Foto Pixabay
Izvor: eKapija 13.07.2024. 15:00

Uprava za ugljovodonike radi na pripremi neophodne dokumentacije za raspisivanje novog javnog poziva za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori, prenosi eKapija.

Najprije će, kako je navedeno u izvještaju o radu Uprave, biti raspisana jednostavna javna nabavka za konsultantske usluge u domenu pravnog savjetovanja u pripremi i tokom realizacije predmetnog javnog poziva.

– Plan javnih nabavki je u fazi verifikacije nakon čega se očekuje pokretanje ovog postupka i u konačnom, raspisivanje javnog poziva za istraživanje – navedeno je.

U dokumentu piše da je istraživanje ugljovodonika prepoznato kao aktivnost od izuzetnog značaja za Crnu Goru. Naime, otkriće ugljovodonika u podmorju dovelo bi do razvoja nove industrije, čija bi ekonomska dobit uticala na povećanje standarda i ekonomski razvoj države.

Kako je pojašnjeno, shodno Zakonu o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika postoje dvije vrste ugovora o koncesiji za istraživanje i za proizvodnju ugljovodonika.

Ugovorom o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika, koncesionarima se daje pravo da vrše istraživanja ugljovodonika uključujući i proizvodnju ugljovodonika, kao što je to slučaj sa koncesionarima Eni/Novatek i Energean.

Ugovorom o koncesiji za istraživanje ugljovodonika koncesionaru se daje pravo na da vršigeološka i geofizička istraživanja, bez prava na bušenje istražnih bušotina i/ili proizvodnju ugljovodonika.

– Cilj objavljivanja javnog poziva i zaključivanja ugovora o koncesiji za istraživanje ugljovodonika je povećanje nivoa znanja o ugljovodončnoj potencijalnosti podmorja Crne Gore koja ima za cilj pronalazak komercijalnih rezervi nafte i gasa – navedeno je.

Realizacijom ugovora o koncesiji za istraživanje država Crna Gora će dobiti nove geofizičke podatke, u dijelu podmorja koje sada nije “pokriveno” ugovorima o koncesiji za proizvodnju, a koje je i dalje neistraženo.

– To bi u narednom postupku rezultiralo uspješnom dodjelom novih ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika, poput ugovora sa ENI-Novatekom i Energeanom, što na kraju može biti finalizovno pronalaskom komercijalnih rezervi nafte i gasa – stoji u izvještaju.

Ugovorom o koncesiji za istraživanje koncesionaru se daje pravo, da o svom trošku i na svoj rizik, vrši snimanje (akviziciju) podataka, obradu, ponovnu obradu, interpretaciju, marketing i prodaju seizmičkih i drugih podataka do kojih dođe u postupku realizacije ugovora o koncesiji.

– Podaci do kojih se dođe u toku realizacije ugovora o koncesiji su svojina Crne Gore, s tim što koncesionar ima pravo da vrši prodaju tih podataka zainteresovanim naftnim kompanijama i trećim licima po dogovorenim cijenama, dok se prihod od prodaje dijeli između koncesionara i države Crne Gore – pojašnjeno je.

Takođe, budući da na kopnu Albanije postoji proizvodnja nafte i gasa, kao i da je na području Republike Srpske planirano istraživanje ugljovodonika, postoji interesovanje kompanija iz industrije za istraživanje kopna Crne Gore.

– Prije nego se otpočnu konkretne radnje u vezi sa novim aktivnostima vezanih za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u podmorju i/ili na kopnu Crne Gore, Uprava za ugljovodonike aktivno radi na provjeri usaglašenosti potencijalnih projekata sa novim javnim politikama i pravcima razvoja energetike i zaštite životne sredine u Crnoj Gori i na nivou Evropske unije – zaključuje se u dokumentu.

Podsjetimo, Crna Gora sa konzorcijumom kompanija Eni i Novatek 2016. godine uaključila ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za blokove 4118-4; 4118-5; 4118- 9; 4118-10, ukupne površine 1.228 km2, a koji je prestao da važi 13. septembra 2022. godine.

Ovaj konzorcijum uplatio je 12 mil EUR u državni budžet 2022. godine po garanciji za nezavršeni dio posla definisan ugovorom o istraživanju nafte u crnogorskom podmorju zbog odustajanja od daljeg istraživanja.

Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore 2017. godine potpisan je i sa kompanijom Energean, i to za blokove 4219-26 i 4218-30, ukupne površine 338 km2. Ugovor je istekao 15. jula 2022. godine.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku