Crnogorsko udruženje poslodavaca: Vlada urušava poslovni ambijent bez konsultacija sa privredom

post-img Crnogorsko udruženje poslodavaca
autor-img 24KROZ7 30.08.2024. 09:59

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) oštro je kritikovao Vladu Crne Gore zbog donošenja ekonomskih odluka bez konsultacija sa privredom, ističući da se time urušava poslovni ambijent i obesmišljava socijalni dijalog, koji bi trebalo da bude temelj svake tržišno orijentisane privrede.

Iz CUP-a su posebno osudili najnoviju odluku Vlade o ograničavanju marži, naglašavajući da je ta mjera donesena bez konsultacija i adekvatnog dijaloga sa poslodavcima, što predstavlja “nastavak antitržišnog ponašanja Vlade”.

– Ovakvim pristupom Vlada urušava poslovni ambijent, a dometi odluka u suštini neće imati pozitivan uticaj, naprotiv – štetiće i privredi i građanima. Odlučivanje bez adekvatnog dijaloga i uvažavanja tržišnih okolnosti na crnogorskom i širem tržištu bez jasnih analiza sa primjesama populizma ozbiljno će narušiti ambijent konkurencije i dovesti do negativnih posljedica u poslovanju privrednih subjekata – navodi se u saopštenju CUP-a.

Udruženje ističe da Vlada, svojim postupcima, zaboravlja da novu vrijednost dominantno stvara privreda, te da bi njen zadatak trebalo da bude kreiranje adekvatnog tržišnog ambijenta u korist privrede i građana, a ne donošenje odluka suprotno tržišnim principima i principima socijalnog dijaloga.

CUP smatra da je sada više nego očigledno zašto Vlada “ne želi reformu socijalnog dijaloga”.

– Već vještački održava monopolsku poziciju jednog udruženja, skoro dvije decenije, koje očigledno nema uticaja da kroz socijalni dijalog brani interese poslodavaca, zaustavi odluke koje su antitržišne i dugoročno na štetu crnogorske ekonomije i građana. Suštinski izazovi i problemi u crnogorskoj ekonomiji se odlažu, a primat nad stvaranjem odgovarajućeg poslovnog ambijenta i stvaranja adekvatnih tržišnih uslova preuzima ‘utrkivanje’ u donošenju ekonomskih mjera koje su suprotne tržišnom poslovanju i gotovo uvijek na kraju sa negativnim posljedicama na privredu i građane – zaključuju iz CUP-a.

CUP poziva na hitno uspostavljanje konstruktivnog dijaloga između Vlade i privrede, s ciljem donošenja odluka koje će osigurati stabilan i predvidiv poslovni ambijent, poštujući principe tržišne ekonomije i socijalnog dijaloga.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku