Deficit Fonda PIO porastao na 127,62 miliona eura u 2024. godini

post-img Fond PIO
Izvor: Dan 06.10.2024. 17:55

Deficit Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) za osam mjeseci ove godine iznosio je 127,62 miliona eura, odnosno 26,48 odsto, saopštili su “Danu” iz te institucije i dodali da je u istom periodu 2023. godine deficit iznosio 13,08 odsto.

– Fond penzijskog i invalidskog osiguranja je u periodu januar–avgust 2024. godine izvršio ukupne rashode u iznosu od 481,95 miliona eura, koji su veći za 115,21 milion, odnosno 31,41 odsto u odnosu na isti period 2023. godine. Za isti period (januar–avgust 2024. godine), deficit iznosi 127,62 miliona eura, odnosno 26,48 odsto, dok je u 2023. godini, za isti period, iznosio 13,08 procenata – precizirali su iz Fonda, na čijem je čelu Vladimir Drobnjak.

Budžetom Fonda PIO za 2024. godinu, koji je sastavni dio budžeta Crne Gore, planirana su i odobrena sredstva za isplatu svih prava iz PIO u iznosu od 743,93 miliona eura. Navedena sredstva će biti dovoljna za isplatu svih prava do kraja 2024. godine, kazali su iz Fonda.

– S obzirom da Fond PIO evidentira izvorne prihode, tj. prihode od doprinosa koje iskazuje u svojim poslovnim knjigama i izvještajima, projekcije u Fondu PIO su da će se deficit, koji je iskazan za period januar–avgust zadržati do kraja na tom nivou – naveli su iz penzionog fonda.

Prema statističkim podacima za avgust 2024. godine, Fond je izvršio isplatu prava za ukupno 128.874 korisnika.

– Od toga su 125.210 korisnici penzija (starosna, invalidska, porodična), a 3.664 korisnici ostalih prava (tuđa pomoć i njega, tjelesno oštećenje, naknada invalidima rada i dodatak na spomenicu). Ukupno 45.861 penzioner prima najniži iznos penzije, a za još 26.321 korisnika isplaćuje se razlika do najnižeg iznosa penzije, u skladu sa izmjenama zakona. Imajući u vidu navedeno, statistika pokazuje da ukupno 72.182 penzionera, ili 57,65 odsto, primaju penziju u iznosu jednakom iznosu najniže penzije, koja iznosi 450 eura – saopštili su iz te državne institucije.

Fond su pitali i koliko će iznositi minimalno povećanje penzija od 1. januara.

– U skladu sa projekcijama iz Fiskalne strategije, penzije bi u 2025. godini trebalo da rastu sedam do osam odsto. U skladu s tim podacima, projektuju se i sredstva u budžetu Fonda za 2025. godinu. Precizni podaci o iznosu usklađivanja mogu se dati tek nakon dobijanja zvaničnih statističkih podataka za periode usklađivanja, koje objavljuje Monstat. Takođe, napominjemo da najniža penzija neće biti usklađivana tokom 2024. i 2025. godine – istakli su iz Fonda.

Prije toga, penzije će biti uvećane za 2,4 odsto. Odluku o povećanju septembarske penzije naredne sedmice treba da donese Upravni odbor Fonda PIO. Penzije se usklađuju tri puta godišnje.

Senior fest 12. i 13. oktobra u Podorici

Iz Fonda su najavili da će i ove godine biti dio manifestacije SENIOR FEST 2024, koji će se 12. i 13. oktobra održati na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

– Ovogodišnji SENIOR FEST organizuju Udruženje Montenegro Education i veb-portal „Penzioneri.me“, u partnerstvu sa Glavnim gradom i Domom starih u Podgorici, i prvi je i jedini događaj ovog tipa u Crnoj Gori posvećen najstarijoj populaciji. Fond PIO će na svom štandu pružati informacije o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odmoru i oporavku penzionera i uslugama koje korisnici prava mogu koristiti u objektima Fonda u Ulcinju i na Žabljaku. Takođe, na Trgu nezavisnosti će tokom trajanja SENIOR FEST-a biti organizovana prodajna izložba ručnih radova i rukotvorina penzionera, a najstariji će moći besplatno da izmjere pritisak, šećer, posavjetuju se sa ljekarima… Planirani su i Senior šahovski turnir, takmičenje penzionera u modernom plesu SENIOR FEST DANCE, modna revija „U slavu godina“, na kojoj će manekeni biti korisnici Doma starih u Podgorici, koncerti… Pozivamo sve pripadnike treće dobi da aktivno učestvuju u planiranim događajima i posjete štand Fonda, na kojem ćemo sa zadovoljstvom odgovoriti na sva njihova pitanja –  saopštili su iz stručne službe Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku