Đeljošaj: Vladi upućen Zakon o potrošačkim kreditima

post-img Nik Đeljošaj
autor-img 24KROZ7 03.09.2024. 14:00

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj, danas je saopštio da je Vladi Crne Gore proslijeđen novi Zakon o potrošačkim kreditima, koji će biti razmatran i usvojen u toku ove nedjelje. Ovaj zakon predstavlja značajan korak ka unaprjeđenju zaštite potrošača i usklađivanju sa pravnim standardima Evropske unije.

Prema riječima Đeljošaja, donošenje novog Zakona o potrošačkim kreditima donosi brojne prednosti za potrošače u Crnoj Gori, posebno u kontekstu sve većeg razvoja finansijskog tržišta i uvođenja novih kreditnih instrumenata. Zakon preuzima Direktivu 2014/17 o stambenim kreditima, koja pruža veći stepen zaštite nego što je to bilo slučaj sa prethodnim zakonodavstvom. U sklopu ovih promjena, predviđeno je da se nova pravila primjenjuju na sve ugovore o potrošačkim kreditima, a ne samo na stambene kredite.

Ključne prednosti novog zakona uključuju:

1. Ukidanje naknada: Ukinute su naknade za obradu i prijevremenu otplatu stambenih kredita. Ovaj korak će direktno poboljšati finansijski položaj potrošača smanjenjem nepotrebnih troškova povezanih sa zaduživanjem.

2. Ograničavanje kamatnih stopa: Uvedena je maksimalna dozvoljena efektivna kamatna stopa na potrošačke kredite. Kreditori će od sada morati poštovati ograničenje koje se zasniva na prosječnoj ponderisanoj kamatnoj stopi u Kreditnom registru Centralne banke, uvećanoj za 100%, čime će se potrošači zaštititi od ekstremno visokih kamatnih stopa.

3. Procjena kreditne sposobnosti: Kreditori su obavezni da unaprijede procedure za procjenu kreditne sposobnosti potrošača, uključujući rano prepoznavanje potencijalnih problema u plaćanju i praćenje kreditne sposobnosti tokom trajanja ugovora.

4. Zaštita u slučaju poteškoća: Kreditori moraju pokušati da postignu dogovor s potrošačima prije pokretanja izvršnog postupka, pružajući im mogućnost da reorganizuju svoje obaveze i izbjegnu prinudnu naplatu.

5. Bolja informisanost: Novi zakon propisuje strože zahtjeve za informisanje potrošača, posebno u vezi sa stambenim kreditima, kako bi im se omogućilo donošenje odluka na osnovu potpune informisanosti. Takođe, proširuje obavezu informisanja na kreditne posrednike.

6. Regulacija kreditnih posrednika: Zakon detaljno reguliše uslove za rad kreditnih posrednika i odgovornosti kreditora za njihov rad, čime se osigurava da posrednici djeluju u najboljem interesu potrošača.

Đeljošaj je istakao da donošenje ovog zakona predstavlja značajan napredak u zaštiti potrošača i unapređenju pravnog okvira za oblast potrošačkih kredita u Crnoj Gori.

– Ovim zakonom pružamo potrošačima pravednije uslove i veću sigurnost prilikom uzimanja kredita, čime se usklađujemo sa standardima EU i poboljšavamo kvalitet života građana – zaključio je Đeljošaj.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku