Direktori štampanih medija apeluju na Vladu: Povećanje PDV-a prijeti našem opstanku

post-img Foto: Bankar.me
Izvor: Dan 31.07.2024. 15:19

Ukoliko nacrt Fiskalne strategije bude usvojen u sadašnjem obliku, štampanim medijima u Crnoj Gori prijeti prestanak poslovanja zbog povećanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa sedam na 15 odsto. Ova upozorenja su iznijeli direktori štampanih medija u dopisu premijeru Milojku Spajiću, ministru finansija Novici Vukoviću i ministarki kulture i medija Tamari Vujović.

– Naša industrija već se suočava s velikim izazovima, uključujući smanjenje tiraža, poskupljenje repromaterijala i probleme s distribucijom – navodi se u dopisu koji su potpisali Mladen Milutinović (Dan), Marijana Kadić Bojanić (Vijesti) i Milena Golubović (Pobjeda). – Povećanje PDV-a ugrozilo bi dodatno naše poslovanje –

Direktori su istakli da povećanje PDV-a neće značajno doprinijeti budžetskim prihodima, ali će štampanim medijima zadati udarac od kojeg se neće moći oporaviti. Povećanje cijena novina zbog višeg PDV-a moglo bi dovesti do još većeg pada tiraža i promjene navika čitatelja.

Podsjetili su i na ranije planove Medijske strategije Crne Gore, koja je predviđala potpuno ukidanje PDV-a na štampane medije kao način podrške. Sada se, umjesto olakšica, predlaže povećanje poreza, što je u suprotnosti s praksom mnogih zemalja EU koje štampane medije tretiraju kao proizvode od kulturnog i javnog interesa sa niskim ili nultim PDV-om.

– Povećanje PDV-a dovelo bi do poskupljenja cijene novina, što bi u ovim uslovima inflacije sigurno značilo još veći pad tiraža – poručuju direktori. Također, naglašavaju da bi gašenje štampanih medija negativno uticalo na demokratske procese i slobodu izražavanja u Crnoj Gori, što bi moglo ugroziti i evropske integracije zemlje.

Fiskalna strategija je trenutno na javnoj raspravi, koja traje do 7. avgusta. Predviđa se da će povećanje PDV-a sa sedam na 15 odsto donijeti državi godišnji prihod od 60 miliona eura, ali nije precizirano koliko od toga dolazi od knjiga i štampanih medija. Vlada obrazlaže ovaj potez kao način kompenzacije za smanjenje poreza na zarade, čime Crna Gora postaje jedan od najpovoljnijih poreskih sistema u dijelu oporezivanja troškova rada.

– Zbog svega istaknutog, molimo Vladu da razmotri naše primjedbe i uvaži ih kako bi se spriječile negativne posljedice ove mjere – zaključuju direktori štampanih medija.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku