Đurović iz NSD najavio otpuštanja i smanjenje plata u javnoj administraciji

post-img Dejan Đurović – Foto: Lazar Ružić
autor-img 24kroz7 28.07.2024. 15:09

U nedavnom gostovanju na televiziji A plus TV, Dejan Đurović, poslanik Nove srpske demokratije i član Odbora za finansije, ekonomiju i budžet Skupštine Crne Gore, najavio je drastične mjere koje će pogoditi javnu administraciju. U emisiji “Minula neđelja”, Đurović je otvoreno govorio o predstojećim reformama koje uključuju otpuštanje radnika i smanjenje plata.

Đurović je istakao da će se broj zaposlenih u javnoj administraciji znatno smanjiti, što je, prema njegovim riječima, obaveza prema Evropskoj uniji. Ovaj potez dolazi kao dio širih reformi javne administracije, koje će, kako kaže, uključivati i pad “prilično visokih plata” u tom sektoru.

– Ove promjene su neizbježne i biće značajnije za evropsku perspektivu Crne Gore nego aktuelne zabrane ulaska u Hrvatsku – rekao je Đurović, naglašavajući da je reforma javne administracije ključni uslov za napredak ka članstvu u EU.

Ovaj potez je izazvao brojne reakcije među radnicima u javnoj administraciji koji se suočavaju sa nesigurnom budućnošću. Otpuštanja i smanjenje plata ne samo da će direktno uticati na životni standard zaposlenih, već će i dodatno opteretiti ionako napetu socio-ekonomsku situaciju u zemlji.

Kako su portalu 24kroz7 nezvanično saopštili predstavnici sindikalnih organizacije zaposlenih u javnoj upravi, veoma su zabrinuti zbog najavljenih mjera. Smatraju da će smanjenje broja radnika dovesti do preopterećenosti preostalih zaposlenih, dok će smanjenje plata dodatno demotivisati ostale zaposlene koja već godinama trpi pritisak zbog niskih primanja i loših uslova rada.

Kritičari Đurovićeve najave tvrde da je ovaj potez politički motivisan i da će imati dugoročne negativne posljedice po javnu upravu i građane. Očekuje se da će najavljene reforme izazvati talas protesta i nezadovoljstva među radnicima i šire u javnosti.

U trenutku kada je Crnoj Gori potrebna stabilnost i ekonomski rast, ovakve mjere se čine kao korak unazad. Ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati i hoće li biti ikakvog prostora za pregovore i kompromis u cilju zaštite prava radnika i očuvanja efikasne javne administracije.

Rasprava (2)
S
Sandra
29.07.2024.

Najzad nešto dobro da čujemo od predstavnika vlasti.

Odgovori
M
Misko Susic
31.07.2024.

Bravo pametnice.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku