Evo koja je Vlada ostvarila najbolje rezultate prema Svjetskoj banci: Abazović ispred Spajića, Krivokapića i Markovića

post-img Milojko Spajić, Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić, Duško Marković
A.R. 20.04.2024. 08:30

Na održanoj konferenciji za novinare, prethodne nedjelje, Svjetska banka je predstavila svoj Redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.

Predstavnici Svjetske banke za Crnu Goru kazali su da izvještaj pokazuje da je ekonomija Crne Gore ostvarila impresivan rast od 8,3 odsto u periodu od 2021. do 2023. godine, što je najviši postignuti rezultat na Zapadnom Balkanu.

Svjetska banka: Crna Gora zabilježila najveći ekonomski rast u regionu u 2023.

Posebno zanimljivi su bili rezultati za 2023. godinu, koji su prema ekonomskim standardima opisani kao impresivni.

U poređenju s prethodnim vladama (41. Vladom Duška Markovića i 42. Vladom Zdravka Krivokapića) 43. Vlada Dritana Abazovića ukazuje na znatno bolje rezultate. Iako je većinu vremena obavljala dužnost tehničke vlade, u toku vođstva Abazovićevog kabineta zabilježen je ekonomski rast od 4,9 odsto, uz smanjenje nezaposlenosti i povećanje zaposlenosti.

Crna Gora je zabilježila najznačajniji pad javnog duga prema bruto domaćem proizvodu (BDP), koji je opao sa 70,9 odsto u 2022. godini na procijenjenih 62.2 posto u 2023. godini, zahvaljujući snažnom nominalnom rastu BDP-a i fiskalnom višku.

Podaci za turizam u 2023. godini pokazuju da je zabilježen rast od čak 50 odsto, u odnosu na rekordnu 2019. godinu, dok su prihodi premašili 1,5 milijarde eura. Prema procjenama Svjetske banke, očekuje se ekonomski rast od 3,4 odsto za tekuću godinu.

Nije zanemarljivo ni to što je 43. Vlada Crne Gore minimalno zadužila zemlju, za 100 miliona eura. Ovo zaduženje je značajno manje u odnosu na prethodne vlade, po dostupnim podacima, 41. Vlade Duška Markovića (od 2017. do kraja 2019. godine okvirno 2,7 milijardi eura), 42. Vlade Zdravka Krivokapića (750 miliona eura) i trenutno vladajuće 44. Vlade Milojka Spajića (više od 900 miliona eura).

Hoće li 44. Vlada uspjeti nadmašiti ekonomske parametre prethodne vlade, ostaje da se vidi. Za sada, ključno je da turistička sezona prođe uspješno, jer od nje u velikoj mjeri zavisi stanje javnih finansija.

Tabela Svjetske banke, realni rast BDP
Tabela Svjetske banke, realni rast BDP

Redovni ekonomski izvještaj Zapadnog Balkana (eng. “Western Balkans Regular Economic Report”) je dokument koji izdaje Svjetska banka kako bi pružila pregled ekonomske situacije i izazova s kojima se suočava regija Zapadnog Balkana.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku