FAO: Svjetske cijene hrane u junu nepromijenjene u odnosu na maj

post-img Foto: Shutterstock
autor-img 24kroz7 08.07.2024. 09:29

Svjetske cijene hrane su zadržale stabilnost u junu u poređenju sa prethodnim mjesecom, prema izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). 

 

Indeks svjetskih cijena prehrambenih proizvoda za jun je iznosio 120,6 poena, isto kao u maju, navodi FAO.

Rast cijena mliječnih proizvoda, šećera i biljnih ulja je nadoknadio pad cijena žitarica, dok je indeks cijena mesa gotovo nepromijenjen u odnosu na maj.

Indeks cijena mliječnih proizvoda je u maju u prosjeku iznosio 127,8 poena, što je za 1,2 odsto više u odnosu na maj.

U junu su značajno porasle svjetske cijene maslaca, koje su bile najviše za poslednje dvije godine, a blago su porasle i cijene obranog i punomasnog mlijeka, dok je cijena sira neznatno smanjena.

Rast svjetskih cijena šećera je uglavnom posljedica vijesti da je majska žetva šećerne trske u Brazilu podbacila u odnosu na očekivanja, tako da je relevantni indeks mjesečno porastao za 1,9 odsto, na 119,4 poena.

Nakon tri uzastopna mjesečna pada, FAO indeks cijena šećera je porastao  u odnosu na maj zbog zabrinutosti povodom uticaja nepovoljnih vremenskih uslova i monsuna na proizvodnju u Brazilu i Indiji.

Indikator koji prati cijene biljnih ulja je u junu bio na nivou od 131,8 poena, što predstavlja rast za 3,1 odsto u odnosu na maj. Cijene biljnih ulja su sada najveće od marta 2023, pošto je u junu zabilježeno poskupljenje palminog, sojinog i suncokretovog ulja.

Kako je objašnjeno, ova promjena je djelimično podstaknuta poboljšanim izgledima za proizvodnju u glavnim zemljama izvoznicama. Podstaknut je  porastom globalne uvozne potražnje iz sektora biogoriva u Americi za sojinim i suncokretovim uljem.

Indeks cijena žitarica je u junu u prosjeku iznosio 115,2 poena, za tri odsto više u odnosu na maj.

Pad cijena pšenice, kukuruza i drugih žitarica je, prije svega, posljedica toga što su na sjevernoj hemisferi u toku žetve.

Indeks cijena mesa je takoreći nepromenjen u odnosu na maj i iznosi 116,9 poena.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku