Fidelity consulting: Fantom sa Veljeg brda

post-img
autor-img 24KROZ7 24.09.2024. 10:56

U nedavnom saopštenju Fidelity Consulting-a na društvenoj mreži Facebook, izražena je zabrinutost zbog izjava prvog lica izvršne vlasti Milojka Spajića, u Crnoj Gori, koje su izazvale brojne sumnje i kritike. U nastavku, predstavit ćemo ključne tačke iz saopštenja, kao i analizu navoda iz ekonomskih dokumenata.

– Šta reći nakon ovog triumvirata neistina, a ne zaplakati? Kako je moguće da neko može da izgovori ovakve stvari na nivou samouvjerenosti realnog Bred Pita na Vimbldonu (jeste, čovjek ladno ima 60 godina), kad se zapravo radi o naduvanoj lutki pomenutog maraguna?- pitaju iz Fidelitija

Nove ekonomske teorije ili šuplje fraze?

Fidelity Consulting ukazuje na niz nelogičnosti i neistina u izjavama vlade, počevši od obećanja o povećanju bruto zarade bez opasnosti od inflacije. Ovakve izjave podsjećaju na nedavne pokušaje vlasti da uvedu nove ekonomske pojmove, poput „prosječne minimalne plate“ i, nedavno, „izvedene kamate“. Ovi termini su, prema analizi, ne samo zbunjujući, već i kontradiktorni, što može izazvati opravdane sumnje u namjere vlade.

Kako se navodi, prema dostupnim strateškim dokumentima, projekat socijalnog stanovanja, koji je jedan od fokusa trenutne vlasti, nije naveden u Fiskalnoj strategiji niti u Smjernicama makroekonomske politike za period 2024-2027. Osim toga, ovaj projekat nije obuhvaćen ni u Planu rasta za Zapadni Balkan. Ove informacije ukazuju na to da vlast pokušava podići svoj opadajući rejting, koristeći, kako se čini, neosnovane ekonomske tvrdnje.

Nerazumne kamatne stope

Jedna od najkontroverznijih izjava odnosi se na različite kamatne stope za stanove različitih veličina. Kako je istaknuto, kamata za manje stanove postavljena je na 1,7 odsto, dok je za veće stanove manja i iznosi 1 odsto. Na osnovu ovoga, vlast je došla do „izvedene kamate“ od 1,2 odsto, što je izazvalo podsmijeh među ekonomskim analitičarima. U saopštenju se naglašava da je ovakva matematička tvrdnja potpuno netačna, jer prosta aritmetika ne može dovesti do takvog rezultata.

Dodatno, sugeriše se da je diskriminatorno to što manji stanovi nose višu kamatnu stopu. Ovo, kako se čini, postavlja niz pitanja o pravičnosti i transparentnosti u sistemu.

Matematička analiza: Cijena kvadratnog metra

Fidelity Consulting nastavlja s matematičkom analizom, gdje se ispituje cijena kvadratnog metra na osnovu navedenih kamata. Na primjeru stana od 60 kvadrata sa mjesečnom ratom od 290 eura, cijena kvadratnog metra iznosi 1.367 eura. S druge strane, stan od 100 kvadrata sa ratom od 390 eura dolazi do cijene od 1.210 eura po kvadratnom metru. Ova razlika se može smatrati neshvatljivom u kontekstu postavljenih kamatnih stopa.

Ako se uzmu u obzir originalne premise o cijeni od 1.000 eura po kvadratnom metru i planirana otplata od 30 godina, analiza pokazuje da bi kamatna stopa za stan od 100 kvadrata trebala iznositi 2,42 odsto, dok bi za stan od 60 kvadrata bila 4,2 odsto. Ove brojke su u velikom neskladu s obećanom kamatnom stopom od 1,2 odsto, što ukazuje na potencijalnu zavaranu percepciju vlade o ekonomskim realnostima.

Uloga vlasti u ekonomskom okviru

Na osnovu ovih navoda, Fidelity Consulting jasno ukazuje na potrebu za većom transparentnošću i odgovornošću vlasti u vođenju ekonomske politike. S obzirom na trenutnu situaciju, građani Crne Gore su, kako se navodi, postali svesni manipulacija i lažnih obećanja, te im je potrebno da dobiju jasne i tačne informacije o budućim projektima i ekonomskim strategijama.

Ovo saopštenje je samo jedan od mnogih signala koji sugerišu da se trenutna ekonomska politika ne može oslanjati na fraze, već mora biti zasnovana na realnim i održivim planovima koji će donijeti korist građanima.

 

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku