Fidelity consulting: Martovsko hlađenje ekonomije, pad prihoda od pdv-a i akciza za 14 odsto

post-img Fidelity consulting
24kroz7 02.05.2024. 13:00

Nakon izvještaja o izvršenju Budžeta za mart 2024. godine koji su predstavili iz Ministarstva finansija oglasili su se iz Fidelity consulting, a u svojoj objavi navode da stvari iz Izvještaja nijesu kao što su predstavljene.

– Moramo priznati da se PR tim Ministarstva finansija svojski potrudio da martovske podatke o prihodima budžeta solidno zakamuflira i tako dovede u letargiju prosječnog konzumenta ekonomske beletristike – navode iz Fidelitya.

– U saopštenju o izvršenju Budžeta za mart 2024. godine koji se odnosi na prihode sve puca od optimizma, suficita, rekorda, ostvarenja preko plana, procenata i sličnih sinonima za uspjeh. Reklo bi se: alal vjera majstori – kažu u Fidelityju

– No, svjesno su prećutali ključnu stvar: u martu mjesecu, prihodi od PDV i akciza su manji za 14% u odnosu na plan! I ne samo to: prihodi od PDV i akciza su u martu ove godine manji u odnosu na mart prošle godine za 2,6 i 2,8%?! Još jedna stvar: mart je mjesec kada se očekivao veći PDV i zbog efekata povećanja minimalnih penzija (ne svih!) jer su ti penzioneri, pored većih penzija uzeli i kredite. Ni to povećanje potrošnje nije pomoglo da PDV ne doživi krah u martu – kazali su iz Fidelity consultinga.

– Zašto je ovo bitno? Prihodi od PDV i akciza čine skoro 60% prihoda budžeta; bilo kakav a kamoli pad od 14% u odnosu na plan, ukazuje na slabost ekonomske politike koja se zasniva na potrošnji stranih državljana. Na ovo treba dodati da je uvoz u martu manji u odnosu na isti period prošle godine za 10% dok je broj noćenja stranih turista je manji za skoro 20% -piše u objavi Fidelity consulting.

– Sve u svemu možemo zaključiti da se potrošnja, na kojoj se zasniva trenutna ekonomska politika i punjenje budžeta, smanjuje značajnim tempom dok se i dalje, ne trepćući, obećavaju veće plate za 25%, penzije od 600 eura, puna zaposlenost i sedmočasovno radno vrijeme. No dobro, čekamo Fiskalnu strategiju jer – poštujemo dobre fore – zaključuju iz Fidelity consulting.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku