Fidelity Consulting: Minimalna plata od 700 eura – ipak iluzija

post-img Evropsko rušenje iluzije obećanja minimalne plate od 700 eura – Foto: Fidelity counsalting on Facebook
24kroz7 29.04.2024. 11:42

U nedavnoj ocjeni Programa ekonomskih reformi, ključnog dokumenta u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), istaknut je nedostatak sveobuhvatne fiskalne strategije kao izvor rizika za buduće ekonomske korake. Poseban naglasak stavljen je na diskusiju oko povećanja minimalne zarade na 700 eura, zajedno s mogućim posljedicama po crnogorsku fiskalnu stabilnost, navodi se na Fejsbuk stranici kompanije “Fidelity Consulting”.

– U ocjeni Programa ekonomskih reformi, doslovce piše: Nedostatak sveobuhvatne fiskalne strategije stvara rizik od daljih ad hok mjera, koje se pokazuje tekućom diskusijom o povećanju minimalne zarade do 700 EUR i povećanju neto plata, potencijalno smanjenjem stope doprinosa za penzije.
Takve odluke predstavljale bi veliki rizik i imale teške posljedice po crnogorsku fiskalnu održivost, što zahtijeva znatno povećanje indirektnih poreza da bi se nadoknadili troškovi – navode iz firme Fidelity Consulting.

Oni ističu da takve odluke ne bi bile bez posljedica te upozoravaju na potrebu za promišljenijim pristupom.

– Ima li još nekoga kome nije jasno da od linearnog povećanja svih plata u Crnoj Gori za 25 posto nema ništa? Ili se možda zabija glava u pijesak čime se kičma savija u znak pitanja? – pitaju se iz Fidelity Consultinga.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku