Fidelity Consulting: Obmanjujući PESimizam

post-img Fidelity consulting
autor-img 24kroz7 12.08.2024. 09:39

Na svojoj Facebook stranici, kompanija Fidelity consulting objavila je post pod naslovom “Obmanjujući PESimizam”, u kojem kritikuje neispunjena obećanja aktuelne vlasti. U postu se navodi da građani ne mogu očekivati najavljene promjene, kao što su minimalna plata od 700 eura, povećanje plata od 25% po “famoznom kalkulatoru”, prosječna penzija od 600 eura, puna zaposlenost i sedmočasovno radno vrijeme.

Prema Fidelity Consultingu, 400.000 građana je obmanuto ovim nerealnim obećanjima. U postu se podsjeća na ranija obećanja vlasti iz decembra 2022. godine, kada je najavljeno otvaranje regionalnih otkupnih centara i garantovanje fer cijena za domaće meso, mliječne proizvode, jaja, voće i povrće. Ovi proizvodi su, prema obećanjima, trebali biti dostupni bolnicama, studentskim domovima i školama po nižim cijenama od tržišnih. Takođe je obećano da će se spriječiti veliki monopoli da diktiraju otkupne cijene.

Međutim, Fidelity Consulting ističe da nijedna od ovih mjera nije uključena u budžet niti u fiskalnu strategiju. Nadalje, postavlja se pitanje negativnog uticaja velikog uvoza na domaće poljoprivrednike i stočare. Prema Fidelity Consultingu, uvoz po evropskim tržišnim cijenama “ubija” domaću proizvodnju, zbog čega Crna Gora ima najneproduktivnije zemljište u Evropi.

Podaci za prvih šest mjeseci 2024. godine pokazuju da je izvoz robe iznosio 287,9 miliona eura, dok je uvoz dostigao 1 932,1 miliona eura. U odnosu na isti period prethodne godine, izvoz je smanjen za 24,5 odsto, dok je uvoz povećan za 5,9 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je samo 14,9 odsto, što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 20,9 odsto.

Zaključak Fidelity Consultinga je jasan: izvoz je desetkovan, a uvoz je uvećan, što prema njima, dovoljno govori o (ne)uspjesima aktuelne politike.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku