Fidelity consulting: Povećanje povećanja za najbogatije

post-img
autor-img 24KROZ7 19.08.2024. 15:44

Fidelity consulting se oglasio na društvenoj mreži Fejsbuk povodom najnovijih dešavanja vezanih za fiskalnu strategiju, koja su izazvala burne reakcije javnosti.  

Tokom nedavne javne rasprave, koja je okupila veliki broj zainteresovanih strana, izrečene su brojne kritike na predložene promjene. Ipak, uprkos tim kritikama, Skupština Crne Gore je požurila da usvoji zakone prije nego što je objavljen izveštaj sa javne rasprave i prije nego što je Centralna banka Crne Gore iznijela svoje mišljenje o fiskalnoj strategiji.

Fidelity Consulting naglašava da jedna od ključnih tačaka koja se pokušava sakriti jeste povećanje zarada u apsolutnim iznosima, dok se procentualno povećanje zarada gotovo i ne spominje. Naime, vladina ekipa je predložila da, za plate preko 600 eura, najmanje procentualno povećanje dobiju oni sa nižim platama. Kako plate rastu, procenat povećanja se povećava.

– Najveći broj građana koji primaju preko 600 eura će imati manja povećanja i u apsolutnim iznosima i u procentima – ističe Fidelity. Na primjer, poslanici sa platom od 2.000 eura dobiće povećanje od 135 eura, što iznosi 6,75 odsto, dok će zaposleni sa platom od 600 eura dobiti povećanje od samo 35,6 eura, odnosno 5,93 odsto.

– Genijalno, zar ne? – sarkastično dodaju iz Fidelity Consultinga. „Oni koji imaju više, dobijaju još više!“

Zanimljivo je i koliko će povećanje dobiti onaj čija je mesečna plata „tričavih“ 147.000 eura, zaključuje saopštenje.j

Očigledno je da predložene promjene favorizuju najbogatije, dok prosječni građani dobijaju manje povećanje, i u apsolutnim i u procentualnim iznosima. Razgovor o fiskalnoj strategiji će sigurno izazvati još mnogo polemika u narednim danima.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku