Fidelity consulting: Puna obmana pune zaposlenosti

post-img Fidelity consulting
autor-img 24KROZ7 29.08.2024. 09:55

U najnovijoj objavi na društvenoj mreži Iks, Fidelity Consulting iznio je ozbiljne tvrdnje u vezi sa predizbornim obećanjima Pokreta Evropa sad(PES) o dostizanju pune zaposlenosti u Crnoj Gori. Prema njihovim riječima, jedno od glavnih obećanja PES-a bilo je da će stopa nezaposlenosti biti ispod 4 odsto ili oko 10.000 nezaposlenih lica godinu dana nakon preuzimanja vlasti, odnosno do novembra 2024. godine.

Iako su stručnjaci već u junu 2023. godine upozoravali da je ostvarenje ovog cilja nerealno, vlasti su nastavile sa optimističnim izjavama koje su se oslanjale na fiskalnu strategiju kao sredstvo za dostizanje pune zaposlenosti. Međutim, kao što se pokazalo, ni fiskalna strategija nije mogla ispuniti ova obećanja. Prema najnovijem izveštaju, stopa nezaposlenosti će, prema fiskalnoj strategiji, biti oko 10 odsto tek 2027. godine, što je tri godine nakon obećanog roka.

Fidelity Consulting ističe da je obećanje o punoj zaposlenosti bilo “klasična obmana” koja je imala za cilj da prikupi podršku 40.000 nezaposlenih građana. U svom izveštaju, naglašavaju i druge propuste trenutne vlasti, uključujući neispunjena obećanja o minimalnoj plati od 700 eura, povećanju plata za 25 odsto, prosječnoj penziji od 600 eura i radnom vremenu od 7 sati.

Kako navode, sve ove obmane su se, čini se, odrazile na rezultate, jer je očigledno da vlasti nisu uspjele da ispune niti jedno od ključnih obećanja, uključujući i očekivanja u vezi sa glasovima birača.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku