Građani nezadovoljni, cijene snižene samo nekoliko centi

post-img Foto: Freepik
R.B. 27.03.2024. 10:16

Dugo najavljivana akcija snižavanja cijena u prodavnicama, odnosno ograničavanja marži na grupu proizvoda od osnovnog značaja za život građana, u okviru koje će cijene biti ograničene za oko 500 proizvoda, zvanično je počela juče.

Iako su iz Vlade istakli da će akcija biti usmjerena na poboljšanje životnog standarda, te da će znatno sniziti cijene proizvoda, građani koje smo anketirali nisu zadovoljni akcijom. Smatraju da neće značajnije poboljšati standard.

Akcijom je predviđeno da se na određene artikle marže ograniče na pet, deset i 15 odsto.

Cilj ove akcije bio olakšanje tereta visokih troškova života, međutim, građani izražavaju duboko nezadovoljstvo. Mnogi smatraju da će ova akcija imati ograničen uticaj na inflaciju i da neće znatno doprinijeti poboljšanju životnog standarda.

Ono što je naša ekipa na terenu uspjela da primijeti, jeste da cijene nisu znatno niže u odnosu na prethodne dane, odnosno za dobar dio proizvoda su ostale kao i ranije. “Dan” je prethodne sedmice pisao da cijene neće biti mnogo niže, odnosno svega pet do sedam odsto, kako nam je tada potvrđeno iz izvora bliskih trgovačkim lancima.

Kada je riječ o samim cijenama, brašno se prije akcije moglo kupiti u rasponu od oko 50 centi do euro, zavisno od proizvođača, ali i lanca marketa. Početkom akcije, cijena je i dalje u istom rasponu. Konzervirana riba, odnosno tunjevina i sardine, jeftinije su nekih desetak centi. Tunjevinu je sada moguće kupiti za oko euro i po, umjesto dosadašnjih 1,6 eura, a konzerva sardine je sada dostupna i za oko 60 centi, sa pređašnjih 70 centi.

Kada je riječ o polutvrdim sirevima, primjetno je da je jeftiniji samo biljni. Snižene su i cijene mlijeka, koje se može kupiti za oko 85 centi, a litar jogurta je snižen na oko 1,20 eura. Tjestenina je jeftinija za nekoliko centi, pa se može kupiti i za nepunih 50 centi. Suhomesnati proizvodi zanemarljivo su jeftiniji.

 

Prema navodima jedne sugrađanke, koja nije bila zadovoljna akcijom, cijene su gotovo ostale iste.

– Nikakvog značajnijeg pojeftinjenja nema. Cijene brašna, ulja i tih osnovnih proizvoda praktično su iste, dok je suhomesnato niže za po nekoliko centi, što neće doprinijeti boljem standardu građana – kazala je ova sugrađanka.

Izvor: DAN

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku