Grgić: Vlada plasira poluinformacije, rejting zasluga prethodnih uprava

post-img Mladen Grgić, savjetnik Predsjednika Crne Gore za ekonomiju i ekonomsku diplomatiju
autor-img 24KROZ7 31.08.2024. 17:16

Savjetnik predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića za ekonomiju i ekonomsku diplomatiju, Mladen Grgić, reagovao je na izjavu poslanika Pokreta Evropa sad (PES) Miodraga Lakovića, ukazujući na potrebu opreza prilikom tumačenja informacija koje dolaze iz Vlade. Grgić je istakao da bi predsjednik Milatović pohvalio unapređenje kreditnog rejtinga Crne Gore da je bio siguran u stvarne uzroke tog poboljšanja.

– Nažalost, svaka informacija koja dolazi iz Vlade mora se provjeriti sa više strana kako bismo bili sigurni u njenu tačnost, jer je opšte poznato da iz Vlade gotovo svakodnevno dobijamo neistinite i poluinformacije – rekao je Grgić.

On je naglasio da predsjednik Milatović pozdravlja unapređenje kreditnog rejtinga i činjenicu da Vlada obavlja svoj posao, ali je izrazio sumnju u tvrdnje da je ovo unapređenje posljedica nedavnih reformi.

– Razumijem Vaše iznenađenje i ushićenje povodom ove vijesti, ali to nije posljedica reformi (koje se nijesu desile), već se događa upravo prije nego što su predložene neutemeljene eksperimentalne reforme koje podrazumijevaju uzimanje 200 miliona eura od budućih penzionera, koje bi se preusmjerile na potrošnju -kazao je Grgić.

Takođe je dodao da se unapređenje rejtinga može pripisati niskom zaduženju i uspjesima prethodnih vlada, uz rekordne profite kompanija koje su doprinijele punjenju crnogorskog budžeta.

– Dobro bi bilo da se Vlada pridržava preporuka koje je rejting agencija navela, kako bi se nastavio pozitivan trend – istakao je Grgić, dodajući da je za očuvanje ili poboljšanje kreditnog rejtinga potrebno fokusirati se na održavanje fiskalne discipline, kontrolu javnog duga i smanjenje budžetskog deficita.

Grgić je izrazio zabrinutost zbog rebalansa budžeta kojim se povećava tekući deficit iznad zakonskih okvira, čime se, kako tvrdi, ugrožava stabilnost javnih finansija.

– Predsjednik ne traži, a pogotovo ne uporno, greške Vlade – one su na njegovu veliku žalost svakodnevnica – zaključio je Grgić, savjetujući Lakoviću da angažuje ekonomistu kako bi izbjegao dalje kontroverze.

Laković je ranije istog dana izrazio čuđenje zbog toga što Milatović nije pohvalio povećanje kreditnog rejtinga države, aludirajući na predsjednikovu sklonost da kritikuje Vladu i državne institucije.

Laković: Milatović trebao pohvaliti povećanje kreditnog rejtinga države

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku