Izgradnja naselja na Veljem brdu koštala bi oko tri i po milijarde eura, ako bi uopšte bila tehnički izvodljiva

post-img Foto: Vlada Crne Gore (PrtSc)
Izvor: Vijesti 28.09.2024. 15:00

Procjene vrijednosti najavljenog naselja na Veljem brdu u Podgorici, iz Vlade sada mijenjaju matematiku da bi uklopili cifre, pišu “Vijesti”.

Ukoliko bi izgradnja uopšte bila tehnički moguća, mogla bi koštati tri i po milijarde eura.

– Cijena same izgradnje kvadrata stana na Veljem brdu ili bilo kojoj drugoj lokaciji u Podgorici teoretski može biti hiljadu eura, ako bi investitor bio oslobođen svih ostalih troškova komunalija, zemljišta… Ako bi imao unaprijed izgrađenu svu infrastrukturu na placu prije početka izgradnje bez ikakvog njegovog troška i ako se koristio građevinski materijal, sanitarije i drvenariju prosječnog ili nižeg kvaliteta – navode “Vijesti” pozivajući se na riječi sagovornika iz građevinskog sektora.

Dalje se navodi da je u animaciji projekta, kojeg su prošle sedmice predstavili premijer Milojko Spajić i ministar prostornog planiranja Slaven Radunović, navedeno da bi bruto površina svih stambenih i poslovnih objekata iznosila 2,66 miliona kvadrata, kao i da bi to u neto površini iznosilo oko 2,2 miliona kvadrata, odnosno oko 1,1 milion kvadrata stambenog i isto toliko poslovnog prostora.

– Kada pomnožimo tu površinu sa predviđenom cijenom od hiljadu eura, dobijamo cifru od 1,1 milijardu eura samo za izgradnju tih stambenih objekata. Izgradnja nestambenih objekata mogla bi prosječno koštati za oko 50 odsto više odnosno, oko 1,7 milijardi. U naseljima u Podgorici troškovi izgradnje infrastrukture čine oko 15 odsto troškova izgradnje objekta, što bi na ovu ukupnu neto površinu iznosilo oko 400 miliona eura, ali s obzirom da je ovdje riječ o naselju koje bi bilo na oko 200 do 250 metara većoj nadmorskoj visini od Podgorice, da se pominju dva jezera na vrhu brda, sportski tereni, konjički klub, veliki tržni i poslovni centri, radna mjesta za 25 hiljada ljudi,… realnije je da izgradnja komunalne infrastrukture bude makar za 50 odsto skuplja. Odnosno da izgradnja cijelog naselja, sa svim objektima, infrastrukturom i kompletnim uređenjem košta najmanje oko tri i po milijarde eura – kazao je sagovornik “Vijesti”.

Na taj način, prema ovim procjenama, izgradnja naselja, veličine grada Bara, koštala bi koliko iznosi polovina ukupnog BDP-a Crne Gore od sedam milijardi eura.

– Kada bismo imali glavni projekat naselja i projekte svakog objekta pojedinačno, mogli bi se približno izračunati troškovi izgradnje. Te projekte, u najkraćim mogućim rokovima, mogli bi imati tek godinu ili godinu i po, nakon što se usvoji DUP, a prije toga je potrebno promijeniti prostorne planove. Sama izgradnja najmanje zgrade sa jednim ulazom, četiri sprata, koja bi imala do 20 stanova ne bi mogla biti završena u roku kraćem od deset mjeseci, uz uslov da je na njenom placu prethodno završena i spremna sva infrastruktura – kazao je isti sagovornik.

Podsjeća se i da je aktuelni premijer mijenjao izjave date tokom prezentacije projekta.

Naime, s obzirom na to da se podaci o cijenama stanova, iznosu i broju rata sa kamatama, koje je prošle sedmice saopštio, nisu poklapali sa osnovnim matematičkim radnjama, jer bi konačna cijena za stan od 60 kvadrata iznosila 1.700 eura po kvadratu, a za 100 kvadrata oko 1.400 eura po kvadratu, a to je znatno više od najavljenih 1.000 eura. Spajić je u intervjuu prije tri dana na TV Prva saopštio potpuno drugačije podatke.

– Tih 390 eura za 100 kvadrata ili 290 eura za 60 kvadrata, ne znače mjesečnu ratu kako što su pojedinci pokušali da ispinuju- kazao je sada Spajić, iako je, podsjećaju “Vijesti”, na prezentaciji više puta ponavljao da su iznosi rata za kupovinu stanova 290 i 390 eura.

– Trista devedeset eura za 100 kvadrata predstavlja maksimalni mjesečni trošak stanovanja koji će građani da plaćaju. Podstanar sada za stan od 100 kvadrata u Podgorici mora da plati sigurno 800 – 900 eura u nekim djelovima grada i preko hiljadu eura. On želi da zna koliko mjesečno treba da plati ukupno ukoliko se preseli na Velje brdo i za njega će ta cifra da bude 390 eura. To znači rata koja uključuje i glavnicu i kamatu i porez na nakretnine i održavanje, koje svaki vlasnik mora da plati, i ukupni mjesečni trošak će iznositi maksimum do 390 eura, dok će za 60 kvadrata on iznositi maksimalno do 290 eura – kazao je Spajić u srijedu.

Samo četiri dana ranije tvrdio je potpuno suprotno.

– Za stan od 100 kvadrata imaćemo mjesečnu ratu od 390 eura, za 60 kvadrata imaćemo otplatu koja će biti mjesečna rata od 290 eura. Metar kvadratni će biti hiljadu eura a izvedena kamata, ako uzmete u obzir ratu i da je otplata 30 godina, je 1,2 odsto godišnje – rekao je prije sedam dana.

Da je promijenjena priča i oko termina useljenja pokazuje podatak da je prošle sedmice jasno kazao da se prva useljenja mogu očekivati sredinom 2026. godine, a sada koristi termin “distribuirati stanove korisnicima”.

– Sredinom 2026. godine ćemo distribuirati prve stanove, ne cijelo naselje. Sigurno je da će taj projekat trajati više godina. Imaće rang-liste, prioritet za mlade bračne parove – kazao je Spajić u srijedu.

Termin distribuirati stanove može da znači dodijeliti pravo na stan ili napraviti rang-listu, a ne mora da znači useljenje, kako je kazao na predstavljanju projekta.

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku