Milatović: Zašto se predlaže smanjenje penzija za buduće penzionere

post-img Jakov Milatovic – Vesna Lalić
autor-img 24KROZ7 15.08.2024. 11:57

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović,  je putem društvene mreže X iznio zabrinutost zbog predloga Vlade Crne Gore koji se odnosi na smanjenje penzija za buduće penzionere.

Milatović je naglasio da je sistem međugeneracijske solidarnosti ključan za ekonomsko-socijalnu stabilnost i da svaka promjena u ovom kompleksnom mehanizmu zahtijeva pažljivo razmatranje kako bi se izbjegle negativne posljedice po buduće korisnike penzija.

Prema Milatovićevim riječima, predložena redistribucija doprinosa za Penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) će, prema trenutnim obrascima obračuna, rezultirati smanjenjem godišnjeg ličnog koeficijenta za veliki broj zaposlenih u Crnoj Gori. Ovaj koeficijent, koji je ključan za određivanje visine penzije, odražava odnos između zarade osiguranika i prosječne zarade, a smanjenje koeficijenta bi direktno uticalo na visinu budućih penzija.

 

– Svaka izmjena u sistemu međugeneracijske solidarnosti može imati dalekosežne posljedice – izjavio je Milatović.

– Prema trenutnom prijedlogu, buduće penzije za većinu zaposlenih građana biće manje, što može stvoriti značajne socijalne i ekonomske izazove – ističe on.

Predsjednik je također izrazio očekivanje da će Vlada Crne Gore pružiti zvanično objašnjenje za predložene promjene i njihove potencijalne efekte. Ova objava postavlja pitanje o tome kako će Vlada upravljati ovim osjetljivim pitanjem i koji su planovi za zaštitu interesa budućih penzionera.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku