Milatović: Zašto Vlada ne smanji PDV umjesto smanjenja doprinosa na PIO?

post-img Jakov Milatović -Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
autor-img 24KROZ7 26.08.2024. 09:31

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, iznio je oštru kritiku na račun Vlade zbog nedostatka javne diskusije o ekonomskoj politici, postavljajući pitanje o smanjenju PDV-a umjesto smanjenja doprinosa za penzijsko osiguranje (PIO). Svoju zabrinutost i prijedloge podijelio je putem objave na društvenoj mreži X.

– Pošto javna diskusija u vezi sa programom Evropa sad 2 ne postoji, postavljam još jedno pitanje Vladi (iako ni na prošlo nijesam dobio odgovor). Zašto Vlada ne smanji PDV umjesto smanjenja doprinosa na PIO? – kazao je Milatović.

Milatović je naglasio da Vlada, bez konsultacija sa socijalnim partnerima i javnosti, planira povećati prosječnu neto zaradu za 6 odsto smanjenjem doprinosa za PIO. Prema njegovom mišljenju, ovaj potez ugrožava penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti i penzije kao ekonomske kategorije.

 

Istovremeno, Milatović je istakao da Vlada planira da kompenzuje budžetski deficit kroz povećanje PDV-a i drugih poreza, što će dodatno otežati ionako nepodnošljivu situaciju sa rastom cijena. On smatra da je već sadašnja inflacija poništila bilo kakve pozitivne efekte najavljenog povećanja zarada, dok su rizici za penzioni sistem porasli.

– Naime, svjedoci smo da je rast cijena već potpuno pojeo najavljeno povećanje zarada, čime izostaju očekivani pozitivni efekti, za razliku od kreiranih rizika koji postaju sastavni dio penzionog sistema – dodao je on.

Predsjednik je sugerisao da bi smanjenje PDV-a moglo biti efikasnije rješenje, jer bi smanjilo cijene i povećalo kupovnu moć svih građana, uključujući i penzionere, studente, zaposlene i nezaposlene. Takođe, smatra da bi niži PDV unaprijedio konkurentnost privrede i podstakao ekonomski rast.

– Niži PDV bi smanjio SVE cijene i povećao kupovnu moć SVIH gradjana (i zaposlenih, i penzionera, i studenata, i nezaposlenih…). Takodje, smanjenje PDV-a bi unaprijedilo konkurentnost privrede i podstaklo ekonomski rast – napisao je Milatović.

Milatović je zaključio da Crnoj Gori treba javna diskusija o ovim i drugim ekonomskim politikama, umjesto brzopletog i netransparentnog donošenja odluka.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku