Ministarstvo finansija o reformi penzionog sistema: “Ne ukidanje, već korekcija” – Šta to znači u praksi?

post-img Novica Vuković, ministar finansija; Foto: Flickr Vlada Crne Gore
Glas Amerike 21.04.2024. 11:56

Ministar finansija, Novica Vuković, u intervjuu za Glas Amerike iznio je planove za reformu penzionog sistema u Crnoj Gori. Istakao je da je povećanje penzija početak primjene programa “Evropa sad 2”, te najavio korekciju penzijskih doprinosa i reformu Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Na drugom frontu, Ministarstvo finansija je, putem budžetske inspekcije, pokrenulo kontrolu potrošnje budžetskih sredstava, što je dovelo do hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije. Ministar Vuković istakao je da je ova akcija dio šire strategije kontrole potrošnje budžeta, koja uključuje i pregled drugih ministarstava.

Ministar finansija je takođe prisustvovao proljećnom zasijedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, gdje je istakao otpornost crnogorske ekonomije u prethodne dvije godine. S obzirom na rizike, Vuković je naglasio političku stabilnost kao ključni faktor za privlačenje investicija.

Razgovarajući o zaduživanju, Vuković je objasnio strategiju Crne Gore, istakavši izuzetno uspješnu emisiju državnih obveznica na američkom tržištu. Osvrćući se na planove za buduće zaduživanje, naglasio je odgovorno upravljanje dugom i fiskalnom disciplinom kao ključne principe.

Kada je riječ o ekonomskim planovima, Vuković je najavio dalje korake u primjeni programa “Evropa sad 2”, uključujući korekciju doprinosa, ali je istakao da se radi o korekciji, a ne ukidanju. Reforma penzionog sistema ima za cilj efikasnije upravljanje Fondom PIO i osiguravanje stabilnosti javnih finansija.

Na pitanje o inflaciji, Vuković je istakao da Vlada prati situaciju i preduzima mjere kako bi ograničila rast cijena, uzimajući u obzir potrebe građana. Takođe, Ministarstvo finansija sprovodi program kontrole potrošnje budžetskih sredstava kako bi osigurala transparentnost i odgovornost u javnom sektoru.

Konačno, Vuković je naglasio važnost saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama, poput MMF-a i Svjetske banke, koje pružaju ekspertizu i podršku u sprovođenju ekonomskih reformi i održavanju finansijske stabilnosti.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku