Monstat: Počinje Popis poljoprivrede

post-img Monstat
autor-img 24KROZ7 28.09.2024. 13:35

Uprava za statistiku Crne Gore će od 1. oktobra do 1. decembra 2024. godine sprovesti Popis poljoprivrede 2024, u skladu sa Zakonom o popisu poljoprivrede (“Službeni list CG”, br. 77/2024) i Zakonom o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike (“Službeni list CG”, br. 18/12, 47/19).

Popis poljoprivrede predstavlja jedno od najkompleksnijih statističkih istraživanja koje se sprovodi svakih deset godina, a cilj mu je prikupljanje međunarodno uporedivih podataka koji će biti korišćeni za unapređenje zvanične statistike u oblasti poljoprivrede i za kreiranje održivih agrarnih politika.

Ovo istraživanje će obuhvatiti sve aspekte poljoprivredne proizvodnje, uključujući broj poljoprivrednih gazdinstava, površinu poljoprivrednog zemljišta, stočni fond, radnu snagu u poljoprivredi, kao i raspoloživu opremu i objekte. Prikupljeni podaci biće od ključnog značaja za budući razvoj crnogorske poljoprivrede i prilagođavanje evropskim standardima.

Popis će obuhvatiti sva gazdinstva, uključujući porodična poljoprivredna gazdinstva, poslovne subjekte i preduzetnike koji ispunjavaju uslove definisane Zakonom. Svi podaci prikupljeni tokom popisa biće povjerljivi i koristiće se isključivo u statističke svrhe, prema zakonima o zvaničnoj statistici.

Uprava za statistiku naglašava važnost učešća svih poljoprivrednika u popisu, jer će tačni podaci omogućiti bolje planiranje i efikasnije politike koje će direktno uticati na njihov rad i razvoj crnogorske poljoprivrede.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku