“Moody’s” i “S&P”: Crna Gora na samom dnu regionalne ekonomske ljestvice

post-img Foto: Freepik
autor-img 24KROZ7 02.10.2024. 11:47

Unatoč posljednjem povećanju kreditnog rejtinga, Crna Gora ostaje na začelju regiona i Evrope, pokazujući ozbiljne slabosti u ekonomskoj i političkoj stabilnosti. Agencije poput “Standard & Poor’s” i “Moody’s” nedavno su unaprijedile rejting Crne Gore, ali ova minimalna poboljšanja ne prikrivaju činjenicu da se zemlja jedva održava iznad najnižih rejtinga, izjednačena s Bosnom i Hercegovinom, koja već godinama stagnira.

Čak i uz poboljšanje rejtinga na B+ kod S&P, Crna Gora se i dalje nalazi u kategoriji zemalja s visokim kreditnim rizikom. To znači da potencijalni investitori i dalje nemaju povjerenje u crnogorsku ekonomiju, a kamate na zaduženja ostaju visoke. Poređenja radi, Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija imaju znatno bolji rejting, što omogućava tim zemljama lakše zaduživanje i ekonomski rast.

Napredak Crne Gore kod “Moody’s” je takođe marginalan. Iako rejting Ba3 donosi stabilne izglede, to je daleko od investicionog rejtinga, koji bi signalizirao povjerenje globalnih tržišta. Iako Moody’s u svom izvještaju spominje rast ekonomije i smanjenje javnog duga, stvarna situacija ostavlja mnogo toga za poželjeti. Ovaj napredak dolazi u sjenci ozbiljnih rizika koji uključuju povećane troškove reformi, potrebu za refinansiranjem i spor napredak u procesu evropskih integracija.

Kritike na račun ambicioznog programa “Evropa sad 2” jasno ukazuju na izazove s kojima će se Crna Gora suočiti. Smanjenje doprinosa za penzijsko osiguranje, koje će dovesti do deficita Fonda PIO, postavlja pitanje kako će Vlada nadomjestiti gubitke. Sve navedeno sugeriše da, uprkos optimizmu međunarodnih agencija, Crna Gora nije napravila suštinski napredak i da će se dugoročno suočiti s ozbiljnim ekonomskim problemima.

Dok se susjedne zemlje ubrzano kreću ka ekonomskom oporavku i stabilnosti, Crna Gora ostaje zaglavljena u začaranom krugu dugova, političke nestabilnosti i nedostatka ozbiljnih reformi.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku