Mugoša: Inflacija pojela rast plata, statistike varaju građane

post-img Foto Boris: Mugoša na X-u
autor-img 24kroz7 05.08.2024. 09:45

Predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša oglasio se na društvenoj mreži X, komentarišući ekonomske pokazatelje u Crnoj Gori. Mugoša je kritikovao tvrdnje da su plate rasle brže od inflacije i da je standard poboljšan, navodeći da su takve priče neutemeljene u stvarnosti.

Mugoša je istakao da se baratanje statističkim podatkom o prosječnom porastu cijena od 30 odsto u posljednje četiri godine može smatrati uvredom za veliki broj građana. On je naglasio da su cijene osnovnih prehrambenih proizvoda porasle za 70 odsto, 8 odsto, pa čak i 100 odsto, u nekim slučajevima više nego duplo. Takođe, značajan rast cijena zabilježen je i kod hemijskih proizvoda, raznih usluga (poput frizera, električara i vodoinstalatera), hrane u restoranima, smještaja u hotelima i goriva.

Mugoša je ponovo istakao važnost objavljivanja medijalne zarade, koja predstavlja realniji pokazatelj nego prosječna zarada.

– Medijalna zarada bolje reflektuje realnost, jer prosječna zarada skriva činjenicu da veliki broj građana prima skromne i male plate, dok manji dio ima velike plate – kazao je Mugoša.

Predsjednik poslaničkog kluba SD-a kritikuje i administrativnu ekonomiju nakon 2020. godine, koja je, prema njegovim riječima, vještački pumpala potrošnju bez razvoja ekonomije, što je dovelo do drastičnog rasta cijena i obezvređivanja administrativnog povećanja zarada. Mugoša je posebno istakao problem prenatrpanog javnog sektora, gdje su plate značajno veće nego u privatnom sektoru, koji dominantno kreira prihode budžeta.

On je upozorio na kontinuirani rast javne potrošnje, ugovora o djelu, konsultantskih usluga i sličnih troškova, koji čine javne finansije “nategnutim do ozbiljnog nivoa”. Takođe, spomenuo je projektovanih preko 5 milijardi eura zaduženja od 2020. do 2027. godine, koja su sve skuplja iz godine u godinu.

– Iako dobar dio tog zaduženja ide na vraćanje dugova i kapitalne projekte, iznos bi mogao biti mnogo manji da se javna potrošnja racionalizuje – dodao je.

Mugoša je zaključio da se ekonomija mora voditi na sistemski i dugoročno održiv način, a ne na dnevno-politički i populistički način koji može nekome donijeti kratkoročne benefite, ali dugoročno guši ionako slab i ranjiv crnogorski sistem javnih finansija.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku