Nikola Vukčević upozorava: Akciza na vina prijeti da uništi crnogorsku vinsku industriju

post-img Nikola Vukčevic – Foto: Aleksandar Jaredic
autor-img 24kroz7 19.07.2024. 12:31

Poznati crnogorski reditelj Nikola Vukčević  je na svom Facebook profilu izrazio zabrinutost povodom najavljenog uvođenja akciza na vina u Crnoj Gori. Vukčević je upozorio da bi ovaj potez mogao ozbiljno ugroziti domaću vinsku industriju, koja se decenijama mukotrpno gradila i razvijala, boreći se sa regionalnom i međunarodnom konkurencijom.

– Uvođenje akcize na vina je prilika da se uništi jedna lijepa priča koja se u Crnoj Gori mukotrpno gradila decenijama, boreći se sa regionalnom i međunarodnom konkurencijom (čija ekonomija obima omogućava da regionalna i strana vina budu jevtinija od naših, pa da se dodatno oteža situacija). Od akcize na vina je predviđeno da ‘Evropa sad 2’ inkasira 4 miliona eura. Nažalost, ja prije predviđam odlazak na crno tržište značajnog dijela vinskog obrta u CG, postepeno gašenje progresa koji se dešavao do ovog trenutka i lošije dane za vinare, vinogradare i njihove porodice. Samim tim – navedeni iznos se neće inkasirati – napisao je Vukčević.

Vukčević je naglasio da bi neadekvatna reakcija Ministarstva poljoprivrede mogla dovesti do propasti jedne od rijetkih zdravih poljoprivrednih grana u zemlji. U svojoj objavi, on je istakao važnost hitnog djelovanja kako bi se spriječile negativne posljedice koje bi mogle zadesiti domaće vinare.

– PS. tzv ‘mirna’ vina su sva ona vina koja nisu pjenušava, dakle – 99% vina koja nastaju na našem prostoru – dodao je Vukčević.

Reakcije na društvenim mrežama nisu izostale, a mnogi su izrazili podršku Vukčeviću, naglašavajući da bi uvođenje akcize moglo biti pogubno za domaće vinare i vinogradare. Očekuje se da će nadležne institucije ozbiljno razmotriti ovo pitanje i pronaći način da zaštite crnogorsku vinsku industriju od potencijalne propasti.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku