Nove fiskalne mjere: Mali proizvođači vina suočeni s povećanjem akcize

post-img Foto: Freepik
autor-img 24kroz7 31.07.2024. 12:02

U najnovijoj fiskalnoj strategiji Ministarstva finansija, koja je trenutno na javnoj raspravi, predviđa se značajno povećanje poreza na mirna vina, što bi moglo imati ozbiljne posljedice za građane. Prema predloženim mjerama, akciza na mirna vina bi se povećala na 25 eura po hektolitru, nasuprot trenutnoj nuli. Ovo povećanje dolazi u trenutku kada se već suočavamo s rastućim troškovima života.

Ministarstvo finansija obrazlaže ovo povećanje kao način za povećanje budžetskih prihoda, ističući da se novo porezno opterećenje temelji na količini alkohola u vinu, čiji sadržaj varira od 1,2 odsto  do 15 odsto. Iako ministarstvo navodi da će ova mjera doprinijeti ujednačavanju poreskih opterećenja na rad, nije moguće zanemariti da će ovo povećanje direktno pogoditi potrošače i male proizvođače.

U saopštenju Ministarstva također se navodi da će se razmotriti snižene stope PDV-a na knjige i štampu, što bi moglo ublažiti efekte povećanja poreza na vina. Međutim, kako stoji u saopštenju, konkretna rješenja će biti predmet daljnje javne rasprave, a konačne odluke o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost očekuju se tek krajem godine.

Iako vlasti ističu da su predložene mjere u skladu s evropskim direktivama, kritičari smatraju da će povećanje poreza na vino poskupiti životni standard građana, te da je potrebno preispitati ove odluke kako bi se zaštitila kupovna moć i pristupačnost osnovnih proizvoda.

Dok se javna rasprava nastavlja, jedno je jasno – povećanje PDV-a na vina moglo bi se odraziti na svakodnevne troškove potrošača i dodatno opteretiti budžet domaćinstava.

Nikola Vukčević upozorava: Akciza na vina prijeti da uništi crnogorsku vinsku industriju

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku