PKCG: Crna Gora predstavljena na Levantskom sajmu u Bariju

post-img Izvor: Privredna komora Crne Gore
autor-img 24KROZ7 02.10.2024. 18:00

Delegacija Crne Gore, predvođena predsjednicom Privredne komore Crne Gore dr Ninom Drakić i potpredsjednikom Nikolom Vujovićem, predstavila je na Levantskom sajmu u Bariju potencijale Crne Gore i iznijela mogućnosti saradnje sa regijom Pulja.

Mogućnosti saradnje su predstavljene u raznim sektorima, od tehnologije do obnovljivih izvora energije, poljoprivrede, turizma. Takođe, naznačeno je i koliko Crna Gora može igrati ključnu ulogu kao ulazna tačka za buduće ekonomske odnose i saradnju Italije sa Zapadnim Balkanom.

Pored predstavnika Privredne komore Crne Gore (PKCG), događaju koji je organizovao novopostavljeni počasni konzul Crne Gore za regiju Pulja Franćesko Đulijano, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova,  Agencije za investicije i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Crna Gora, kako se navodi u saopštenju, imala je svoj štand u Galeriji nacija tokom čitavog trajanja sajma, na kojem je bio izložen prigodan i relevantan materijal, i gdje su zainteresovani mogli dobiti sve potrebne informacije.

-Prisustvo Privredne komore na ovom događaju potvrđuje našu posvećenost jačanju ekonomskih veza Crne Gore i Italije, kao i želju da predstavimo potencijale koje naša zemlja ima u različitim sektorima. U proteklom periodu, robna razmjena između Crne Gore i Italije je značajno porasla. U 2023. zabilježili smo 252 miliona eura, sa povećanjem od 9,8 odsto u odnosu na prehodnu godinu. Italija je jedan od naših najvažnijih trgovisnkih partnera, i na drugom je mjestu po vrijednosi stranih direktnih investicija u Crnoj Gori. Tome svjedoče činjenice i podaci – u periodu od 2019. do danas, ukupne italijanske investicije iznosile su 207 miliona erua. U prethodnoj godini, Crnu Goru je posjetilo 27.807 italijanskih turista, što predstavlja porast od 14,7 odsto u odnosu na 2022. godinu. Ovi podaci ukazuju na rastuće interesovanje za Crnu Goru kao destinaciju – kazala je predsjednica PKCG.

U saopštenju Privredne komore ističe se da su predsjednik Aerodroma Pulja Antonio Vasilie i komesar lučke uprave Južni Jadran Vincenzo Leone ukazali na važnost uspostavljanja direktnih letova i redovne pomorske linije između Barija i Crne Gore, dok je gradonačelnik Barija Vito Lečese obećao maksimalnu podršku budućim inicijativama, izražavajući nadu da će započeti nova faza odnosa između glavnog grada Puglie i Crne Gore, počevši od potpisivanja protokola o bratimljenju između Barija i Bara.

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku