Pogledajte kako će izgledati Aerodrom Berane: Projekat vrijedan 75 miliona eura, 3000 novih radnih mjesta

1/8 Foto: aerodrom-berane.me
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
autor-img 24kroz7 05.07.2024. 08:26

Aerodrom Berane je na svom sajtu  predstavio idejno rješenje novog Aerodroma u Beranama. Memorandum o saradnji u vezi valorizacije Aero-parka Berane potpisali su 5. aprila prošle godine tadasnji predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, predsjednik Opštine Vuko Todorović i njemački investitor i vlasnik kompanije “Elite-private Jet Service” Majk Štajnmiler.

Uz oživljavanje aerodroma, planirano je otvaranje dvije fabrike, za proizvodnju hrane i nano solar tehnologije

Dritan Abazović, Vuko Todorović i Majk Štajnmiler prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji u vezi valorizacije Aero-parka Berane

Majk Štajnmiler kaže da je prvi put ideju za stavljanje u funkciju beranskog aerodrome pokrenuo 2021. godine, u vrijeme vlade Zdravka Krivokapića, ali da tada nije naišao na razumijevanje.

– Tada niko nije htio da nas primi na razgovor. Tek kada je intervenisala njemačka ambasada, i kada su pozvali ministra Milojka Spajića on je u večernjim satima stigao sa treninga i obavili smo razgovor. Jedan, i više ni jedan poslije toga – tvrdi Štajnmiler.

Kompanija Elite Pivate Jet Service u saradnji sa Future World Technologies planira da ponovo stavi u funkciju Aero Park Berane. U skladu sa njihovim intencijama planiraju da razviju prvi inovativni, samoodrživi aerodrom budućnosti. U okviru njihovog predloga radiće se i na nano solarnoj tehnologiji i prema trenutnom konceptu planirana investicija je 30 miliona eura, dok je investicija u aerodrom planirana na iznos od 45 miliona eura, što znači da je ukupna planirana investicija 75 miliona eura.

Većinski vlasnik kompanije  Maik Steinmuller  kaže da se pored aktiviranja aerodrome podrazumijeva i otvaranje dvije fabrike na lokaciji Gradinskog polja. Vjeruje da ovaj zaboravljeni sjeverni aerodrom može da bude izgrađen po svim njemačkim i evropskim standardima, kao i da može da radi svih 365 dana u godini, bez obzira na vremenske prilike.

Analitičari očekuju da će Berane i okolna područja u naredne 2-3 godine dobiti oko 3.000 novih radnih mjesta. Planirano je da se što je više moguće ugovora za izgradnju dodijeli lokalnim kompanijama iz Crne Gore, pod nadzorom i uz instrukcije naših inženjera iz Njemačke.

Aerodrom će biti 100% samoodrživ u pogledu električne energije i vode. Aerodrom će sam proizvoditi 100% potrebne električne energije i sve će biti 100% CO² neutralno i održivo. Aerodrom neće biti povezan na elektroenergetsku mrežu opštine Berane.

Što se tiče vode, skupljaćemo kišnicu u podzemne rezervoare, čistićemo tu vodu i koristićemo je za toalete i biljke na aerodromu. Sva dodatna voda za aerodrom, kao i sve prodavnice, restorane, itd., dolaziće iz bušenja vodnih izvora. Tu vodu takođe ćemo prvo očistiti i zatim je učiniti dostupnom kupcima. Sva crna voda / otpadna voda iz oba izvora takođe će biti čišćena novim održivim tehnologijama. Na taj način ćemo ispuštati samo čistu vodu u kanalizacioni sistem Opštine Berane.

– Zbog činjenice da gradimo prvi pravi CO² neutralan aerodrom na svijetu, uticaj na životnu sredinu biće veoma nizak, a u mnogim oblastima čak i vrlo pozitivan! Većina vozila za aerodromske usluge biće električna ili će raditi na vodonik. Čak su i materijali i procedure za izgradnju aerodroma odabrani prema faktorima održivosti i smanjenja CO² emisija. Avio kompanijama ćemo ponuditi održivo avio gorivo (SAF), a grijanje zgrade terminala biće potpuno bez gasa ili bilo kojih drugih fosilnih goriva, kažu iz aerodroma Berane.

Uz veći prosperitet u Beranama i okolini, vremenom će ljudi zamijeniti svoje sisteme za grijanje i kuvanje sa drva na električnu energiju. Ovo će značajno smanjiti zagađenje vazduha i posebno će pomoći djeci, zaključuju oni.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku