Porez na kulturu: Vlada povećava PDV na knjige, štampu, pozorišne predstave, koncerte, muzeje….

post-img Foto: Međunarodni podgorički sajam knjiga (Facbook)
24kroz7 30.07.2024. 09:30

Crnogorska vlada planira uvođenje novih fiskalnih mjera koje uključuju značajno povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na knjige i štampane medije, sa trenutnih 7 na 15 odsto. Ovaj potez, dio šire fiskalne strategije, mogao bi imati ozbiljne posljedice na cijene ovih proizvoda, ali i na širu kulturnu scenu zemlje.

Fiskalna strategija i njene posljedice

U većini zemalja Evropske unije, izdavanje knjiga i štampanih medija smatra se ključnim za javni interes, što uključuje obrazovni i kulturni razvoj nacije. Stoga su mnoge od tih zemalja uvele niske ili nulte stope PDV-a za ove proizvode. U Crnoj Gori, trenutna stopa PDV-a za knjige i štampu iznosi sedam odsto, ali nova fiskalna strategija predviđa povećanje na 15 odsto.

Prema nacrtu strategije, očekuje se da će povećanje PDV-a na knjige i štampane medije dovesti do povećanja cijena knjiga za oko osam odsto. Izdavači štampanih medija će biti suočeni s izborom: povećati cijene svojih proizvoda ili snositi dodatne troškove iz svojih prihoda. Udruženja izdavača i knjižara, kao i štampanih medija, već godinama zagovaraju uvođenje nulte stope PDV-a na ove proizvode, argumentujući da je prodaja knjiga i novina u stalnom padu.

Šira slika: Promjene u PDV sistemima

Pored povećanja PDV-a na knjige i štampu, nacrt fiskalne strategije predlaže uvođenje nove srednje stope PDV-a od 15 odsto, koja će se primjenjivati na određene proizvode i usluge. Trenutno, Crna Gora koristi tri stope PDV-a: nula, sedam i 21 odsto. Novom strategijom, dio proizvoda i usluga koje su do sada bile oporezovane stopom od sedam odsto, uključujući knjige i štampu, bit će obuhvaćen novom stopom od 15 odsto.

Očekuje se da će povećanje PDV-a sa sedam na 15 odsto donijeti godišnji prihod od 60 miliona eura. Vlada obrazlaže da je ova mjera nužna kako bi se kompenzovalo smanjenje prihoda države usljed planiranog smanjenja poreskog opterećenja na zarade. Naime, predloženo je smanjenje doprinosa za penziono osiguranje sa sadašnjih 20,5 odsto na 10 odsto, što bi povećalo zarade zaposlenih za oko pet odsto, a poslodavcima smanjilo troškove za 5,5 odsto. Ovo smanjenje doprinosa smanjilo bi budžetske prihode za oko 180 miliona eura.

Dodatni udari na kulturu i obrazovanje

Povećanje PDV-a neće pogoditi samo knjige i štampane medije. Nova stopa od 15 odsto obuhvatit će i monografske i serijske publikacije, autorska prava, te usluge iz oblasti obrazovanja, književnosti i umjetnosti. Takođe će porasti cijene ulaznica za bioskopske i pozorišne predstave, koncerte, muzeje, sajmove, sportske događaje, kao i usluge upotrebe sportskih objekata i servisne usluge u marinama.

Sa druge strane, stopa PDV-a će se smanjiti sa 21 na 15 odsto za solarne panele i frizerske usluge. Takođe, nova stopa PDV-a od 15 odsto će važiti za sve usluge smještaja u hotelima, motelima, pansionima, te za usluživanje hrane i pića, osim alkoholnih pića, gaziranih i negaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u ugostiteljskim objektima.

Reakcije i očekivanja

Udruženja izdavača, knjižara i štampanih medija izražavaju zabrinutost zbog ovog povećanja, smatrajući da će dodatno otežati poslovanje u sektoru koji se već suočava s mnogim izazovima. Takođe, postoji strah da bi povećanje cijena knjiga i štampe moglo negativno uticati na dostupnost i pristupačnost ovih proizvoda građanima, čime bi se smanjila stopa čitanja i informisanosti u društvu.

Iako vlada navodi da je cilj ovih mjera kompenzacija smanjenja prihoda države i postizanje jednog od najpovoljnijih poreskih sistema u regionu, mnogi smatraju da bi ovakav potez mogao imati dugoročno negativne posljedice po kulturni i obrazovni razvoj nacije.

Naredni mjeseci će pokazati kako će se ove mjere implementirati i kakav će uticaj imati na tržište, kulturu i obrazovanje u Crnoj Gori. Udruženja i građani se nadaju da će vlada prepoznati značaj knjiga i štampe i pronaći balans između fiskalne politike i očuvanja kulturnih vrijednosti.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku