Povećanje PDV-a na turizam: Filipović tvrdi da će građani platiti cijenu loših fiskalnih odluka

post-img Oleg Filipović
autor-img 24KROZ7 17.09.2024. 10:35

Ekonomski analitičar Oleg Filipović kritikuje nedavnu odluku Vlade o povećanju poreza na dodatu vrijednost (PDV) na smještajne kapacitete u turizmu, ističući da je sa sedam na 15 odsto preveliko opterećenje koje će, kako kaže, direktno osjetiti građani.

Filipović smatra da će novo povećanje PDV-a na turizam dodatno opteretiti korisnike, koji i sada imaju poteškoća s finansiranjem dužeg boravka na moru.

– Povećanje PDV-a na smještaj platiće korisnici, naši građani, koji ni sada ne mogu da plate sedam dana na moru. Nakon povećanja, bojim se da će to biti nemoguće – izjavio je Filipović za “Dan”.

Prema njegovom mišljenju, Vlada je trebala da se posveti dogovoru sa hotelijerima i ugostiteljima o manjem povećanju PDV-a.

– Trebalo je tražiti povećanje između pet i osam odsto, a vjerujem da bi to bilo prihvatljivije za sve strane. Umjesto toga, imamo trku za obezbjeđivanjem indirektnih poreza kako bi se nadomjestio nedostatak prihoda – dodaje Filipović.

Povećanje PDV-a na turizam, koje je samo jedna od mjera predviđenih Fiskalnom strategijom do 2027. godine, dio je šireg paketa mjera koje uključuju i povećanje akciza, oporezivanje dobitaka od igara na sreću i druge promjene. Ovim mjerama Vlada planira da nadoknadi manjak prihoda od doprinosa na penzijsko i invalidsko osiguranje, ali Filipović izražava zabrinutost zbog budućih financijskih izazova.

– Očekujem da će se nedostatak prihoda nadomjestiti setom mjera, ali 400 miliona nedostaje sljedeće godine i treba vidjeti kako će se tada postupiti – naglašava Filipović.

Analitičar također ukazuje na probleme nelikvidnog tržišta i nedostatak planova za privlačenje inozemnih investitora.

– Nemamo plan kako privući investitore i razviti IT sektor, sajber-sekjuriti i finansijsko tržište. Takođe, treba vidjeti hoće li doći do rekonstrukcije Fonda PIO, jer će taj fond sada imati deficit – dodaje Filipović.

S obzirom na pandemiju i krizne situacije koje su nas pogodile, Filipović smatra da bi trebalo imati budžet za vanredne situacije.

– Pandemija nas je trebala naučiti da imamo budžet za krizne situacije, koji ne smije biti minoran u odnosu na ukupan budžet – zaključuje Filipović.

Takođe, Filipović sugeriše da bi država trebala restriktivnije regulisati vlasništvo stranaca nad nekretninama, sugerišući da bi trebalo uvesti porez na rentu i napraviti registar za iznajmljivanje stanova.

– Stranci bi trebali biti regulisani na način da preduzeće stranog državljanina bude vlasnik nekretnine, a ne fizičko lice – predlaže Filipović.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku