Povećanje PDV-a prijeti konkurentnosti crnogorskog turizma

post-img Ranko Jovović – Foto: RTVNK
Izvor: Pobjeda 26.07.2024. 09:05

Najavljene izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) u Crnoj Gori, koje su predviđene fiskalnom strategijom za period 2024 – 2027, izazvale su ozbiljnu zabrinutost među predstavnicima turističkog sektora. Promjene uključuju uvođenje druge snižene stope PDV-a od 15 odsto za određene usluge u turizmu, uključujući smještaj i ugostiteljstvo. Prema riječima stručnjaka, ovo bi moglo imati negativne posljedice na konkurentnost crnogorskog turizma, piše Pobjeda.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, Ranko Jovović, ističe da je predložena stopa PDV-a od 15 odsto znatno viša u poređenju s mediteranskim zemljama Evropske unije (EU), gdje se stope kreću između 9 i 13 odsto. Ove promjene mogle bi ugroziti konkurentnost Crne Gore, posebno u odnosu na države poput Kipra, Italije, Španije, Hrvatske i Grčke, kao i susjedne zemlje poput Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije, gdje su stope PDV-a na smještaj znatno niže.

– Većina hotelijera već je prodala pakete za sljedeću godinu, računajući na postojeću stopu PDV-a od sedam odsto. Promjena stope na 15 odsto koja bi se primjenjivala od januara 2025. godine, dovela bi ih u ozbiljne probleme i gubitke – upozorava Jovović.

Turistički sektor je izuzetno osjetljiv na promjene cijena, što zahtijeva dugoročno planiranje bez ad hoc rješenja. Jovović naglašava da bi zadržavanje trenutne snižene stope PDV-a od sedam odsto za smještaj, uz uvođenje konkurentne stope za ugostiteljske usluge, bolje poslužilo kao podsticaj za dalji razvoj turizma i povezane privrede u Crnoj Gori.

– U mediteranskim zemljama EU, stope PDV-a na turističke usluge su niže. Na Kipru je to devet odsto, u Italiji i Španiji deset odsto, a u Hrvatskoj i Grčkoj 13 odsto. U regionu, Sjeverna Makedonija ima stopu od pet odsto, Albanija šest, a Srbija deset odsto. Predložena stopa od 15 odsto u Crnoj Gori je znatno viša i negativno će uticati na konkurentnost našeg turizma –  objašnjava Jovović.

Pored toga, on dodaje da iskustva iz drugih zemalja pokazuju da povećanje PDV-a često vodi do veće poreske evazije i sive ekonomije, posebno u sektoru smještaja i ugostiteljstva. Takođe, smanjenje stope PDV-a na smještaj nije negativno uticalo na budžetske prihode Crne Gore, već je povećani broj noćenja doveo do većih prihoda od PDV-a.

– Stopa PDV-a ima značajan uticaj na konkurentnost pojedinih djelatnosti. Države koriste mogućnost sniženja stope PDV-a kao instrument za stimulisanje potrošnje određenih proizvoda i usluga. Uvođenje više stope PDV-a na smještaj sa sedam na 15 odsto će na kratki rok ostvariti pozitivne fiskalne učinke, ali će dugoročno smanjiti konkurentnost našeg turizma –  navodi Jovović.

On ističe da je Crna Gora u prilici da podsticanjem ulaganja u turizam repozicionira svoj hotelski sektor prema višem kvalitetu, što bi podstaklo zapošljavanje i ekonomski rast. Povećanje PDV-a na smještaj i nedovoljno balansirana stopa PDV-a na ugostiteljske usluge, zajedno s inflatornim pritiscima i manjkom radne snage, dodatno smanjuju konkurentnost i ograničavaju potencijal za dalja ulaganja.

U cilju osiguranja daljeg razvoja i unapređenja konkurentnosti turizma u Crnoj Gori, Jovović predlaže da se zadrži snižena stopa PDV-a od sedam odsto za usluge smještaja i propiše nova konkurentna snižena stopa za ugostiteljske usluge. To bi doprinijelo povećanju investicija, rastu zapošljavanja i smanjenju sive ekonomije u sektoru ugostiteljstva.

– Crnogorskom privrednom sektoru, koji čini gotovo jednu trećinu BDP-a, potrebni su uslovi za konkurentnost kako bi se osigurao dalji ekonomski rast, ne samo turizma već i povezanih djelatnosti – zaključuje Jovović.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku