Povećanje PDV-a prijeti turističkoj privredi: Hotelijeri upozoravaju na katastrofalne posljedice

post-img Budva
Izvor: Dan 14.09.2024. 16:58

Povećanje stope poreza na dodatnu vrijednost (PDV) na smještajne kapacitete, koje Vlada Crne Gore planira da poveća sa sadašnjih 7 odsto na 15 odsto, izazvalo je talas nezadovoljstva među hotelijerima i ugostiteljima. Prema riječima Ilije Armenka, nekadašnjeg potpredsjednika Udruženja ugostitelja Budve, ova mjera će “zakucati posljednji ekser u kovčeg crnogorskog turizma”, jer će dovesti do drastičnog rasta cijena smještaja, što će mali hoteli teško podnijeti.

Armenko upozorava da bi kreveti, koji su sada 10 eura, nakon povećanja mogli koštati između 15 i 20 eura.

– Ovo povećanje će ugasiti male hotele jer će postati nekonkurentni na tržištu – ističe Armenko, dodajući da takav rast cijena tjera turiste ka jeftinijim destinacijama poput Grčke, Hrvatske i Turske.

Predstavnici devet hotela i rizorta u Crnoj Gori dijele Armenkovo mišljenje, upozoravajući da će povećanje PDV-a na smještaj smanjiti konkurentnost crnogorske turističke ponude. U međuvremenu, Vlada je predložila smanjenje PDV-a na usluge hrane i pića sa 21 odstona 15 odsto, no ugostitelji tvrde da to neće biti dovoljno da kompenzuje štetu koju će izazvati veće porezne stope na smještaj.

Siva zona kao odgovor na visoke poreze

Jedan od najopasnijih aspekata povećanja PDV-a, prema Armenku, je rizik od jačanja sive ekonomije.

– Veći porezi tjeraju mnoge iznajmljivače da izbjegavaju prijavljivanje prihoda. Umjesto da smanjimo sivu zonu, mogli bismo je dodatno proširiti – kazao je Armenko.

Kako bi situacija bila još složenija, hotelijeri naglašavaju da niže stope PDV-a u drugim mediteranskim zemljama čine crnogorski turizam nekonkurentnim. U Hrvatskoj i Grčkoj PDV iznosi 13 odsto, dok je u Italiji, Francuskoj i Španiji 10 odsto, a u Turskoj samo 8 odsto.

Potrebno je strateško upravljanje turizmom

Armenko zaključuje da je hitno potrebno strateško preusmjeravanje upravljanja turističkom industrijom, uz poziv na odgovornost.

– Treba nam ministar turizma sa primorja, koji razumije specifičnosti naše privrede. Umjesto političkih postavljenja, potrebni su stručnjaci sa iskustvom – dodaje on, aludirajući na prošle uspjehe crnogorskog turizma, poput perioda kada je Sveti Stefan bio proglašen najboljim hotelom na svijetu.

Dok se bliži datum ponovnog glasanja u Skupštini o predlogu povećanja PDV-a, hotelijeri i ugostitelji ostaju u iščekivanju, strahujući da bi ovaj potez mogao dugoročno ugroziti crnogorski turizam.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku