Prosječna cijena kvadrata stana 1.820 eura

post-img
autor-img 24KROZ7 22.08.2024. 18:19

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori iznosila 1.820 hiljade eura u drugom kvartalu

Prema najnovijim podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1.820 hiljade eura. Statistički podaci pokazuju značajne razlike u cijenama u zavisnosti od regiona.

U Podgorici, prosječna cijena kvadrata u novogradnji iznosila je 1.760 hiljada eura, dok je na primorju cijena bila znatno viša, dostižući 2.110 hiljada eura. U centralnom regionu, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila je 960 eura, dok u sjevernom regionu nije zabilježena prodaja novih stanova.

Monstat je naglasio da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji uveliko zavisi od učešća stanova iz kategorije solidarne stambene izgradnje.

– Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena će biti značajno niža, dok manji udio ovih stanova podiže prosječnu cijenu – navodi se u saopštenju.

U kategoriji preduzeća, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila je također 1082 hiljade eura, dok u kategoriji solidarna stambena izgradnja nije bilo zabilježenih prodaja.

Monstat je pojasnio da u obračun prosječne cijene ulaze isključivo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor. Istraživanje ne obuhvata stanove iz starog stambenog fonda niti ostale vrste nepokretnosti poput poslovnih objekata i zemljišta. Takođe, rezultati ovog istraživanja ne predstavljaju odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene na osnovu zaključenih ugovora.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku